Oppositie in Menen vindt dat Veemarkt openbaar verkocht had moeten worden

© Foto WO
Redactie KW

SP.A/Groen Menen neemt het niet dat de Veemarkt op de transportzone LAR onderhands verkocht werd en niet openbaar, zoals de voorschriften voor de verkoop van stedelijke gebouwen bepaalt.

Volgens de omzendbrief van Vlaams minister Geert Bourgeois mogen stadseigendommen alleen maar openbaar verkocht worden als er algemeen belang aangetoond kan worden. Sophie Pringels (SP.A/Groen) beschuldigde het stadsbestuur er zelfs van dat de onderhandse verkoop er alleen gekomen was om een politiek vriendje te plezieren.

Schepen van financiën Laurent Coppens (CD&V) nam die beschuldigingen niet en maakte zich meteen boos. “De stad verkoopt de Veemarkt voor 1,3 miljoen euro aan de firma Lavaert uit Lauwe die beloofd heeft om de Veemarkt ook verder als veeverkoopplaats uit te baten”, aldus de schepen. Volgens SP.A/Groen had die prijs hoger kunnen liggen als er voor een openbare verkoop gekozen was. Laurent Coppens spreekt dat tegen en vreest dat er bij een openbare verkoop misschien wel niemand was komen opdagen.

Beter een vogel in de hand, dan tien in de lucht

Volgens de meerderheid is de uitbating van een Veemarkt geen kerntaak van een gemeente. De schepen wees er ook op dat de veemarkt nu winstgevend is. Volgens hem was dit dan ook het ideale moment om de Veemarkt te verkopen. Sofie Pringels trok dat in twijfel en eiste een omschrijving van de term ‘algemeen belang’. Laurent Coppens omschreef dat algemeen belang als beter een vogel in de hand, dan tien in de lucht, want “zo’n opportuniteit kun je niet naast je neer leggen”. Tot slot gaf hij nog mee dat het Comité van Aankoop zowel de prijs als de manier van verkopen goedkeurde.

(CR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier