Oppositie hekelt afwezigheid van OCMW-voorzitster op gemeenteraad De Haan

Redactie KW

In de vragenronde was er opvallende kritiek op de aanhoudende afwezigheid van OCMW-voorzitster Marleen Schillewaert-Vercruyce op de gemeenteraden.

De voorzitster van OCMW van De Haan was donderdagavond niet aanwezig op de gemeenteraad. Ze was dat in het verleden ook al drie keer niet. Op de vorige gemeenteraad kwamen er vragen van Christine Beirens (LB), waarop de voorzitster enkel schriftelijk wilde antwoorden. Die laatste stelde zich dan ook sterke vragen bij het engagement van de voorzitster. Opvallend: het schepencollege vond de opmerking volledig terecht.

“Is ze nog van plan om naar de gemeenteraad te komen?”, vroeg Christine Beirens. “We kunnen weinig vragen stellen als ze hier nooit is. En als ze er dan is, wil ze enkel schriftelijk antwoorden. Dat antwoord was tien lijnen lang en bood absoluut geen antwoord op mijn vragen. Dit is echt triestig. Je zou toch meer betrokkenheid verwachten. Er zouden geen ontslagen vallen bij de poetsdienst van het OCMW, maar dat blijkt toch het geval. Ik kan al maanden geen vragen stellen. Aan wie moet ik ze dan wél stellen?”

Het schepencollege lijkt in de eerste plaats verveeld te zitten met de opmerkingen. “We zullen de vragen doorspelen, meer kunnen we niet doen”, aldus burgemeester Peter Breemersch, die toch nog een stap verder ging. “Ik verwacht als burgemeester ook dat de schepenen aanwezig zijn.”

Geschenkbonnen

De gemeenteraad zelf had éigenlijk weinig om het lijf. De agenda werd in tien minuten afgewerkt. De voornaamste agendapunten waren de goedkeuring van de budgetten van verschillende kerkfabrieken. Vanaf 1 december zijn de gemeentelijke geschenkbonnen ook te koop. Burgers kunnen die dan wegschenken, wat een extra stimulans kan betekenen voor de lokale handel.

(LB)

“Verrast over de kritiek”

Marleen Schillewaert-Vercruyce is verrast over de kritiek. “Ik heb me, zoals het hoort, verontschuldigd voor de gemeenteraad om persoonlijke redenen. Als Christine Beirens vragen heeft over het OCMW, dan kan ze die stellen in de OCMW-raad. Het is toch niet de bedoeling dat we de OCMW-raad nog eens overdoen in de gemeenteraad? Haar partij heeft daar ook twee vertegenwoordigers. Ik ben ontgoocheld dat het schepencollege de opmerkingen terecht vond. Ik heb zelfs geen stemrecht in de gemeenteraad en ik heb op voorhand verwittigd dat ik er niet zou zijn. Het klopt dat ik er al enkele keren niet geweest ben”, reageert ze.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier