Oppositie en CD&V scherp: “Dit doet denken aan Trump en Farage”

© BELGA
Redactie KW

“Dit is niet het taalgebruik dat je verwacht van een minister-president. Het taalgebruik doet eerder denken aan dat van de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld”, aldus Robrecht Bothuyne van CD&V.

In VTM Nieuws lichtte Bourgeois zondagmiddag al het tipje van de sluier voor zijn 11 juliboodschap zondagavond in Kortrijk. Hij vindt onder meer dat de grondwet in 2019 moet herzien worden zodat Vlaanderen meer bevoegdheden kan krijgen. “De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel”, zei Bourgeois. “De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop.”

Vooral die laatste quote doet bij CD&V’er Robrecht Bothuyne de wenkbrauwen fronsen. “Een minister-president over spuwen op de ander, op onze Vlaamse feestdag. Waar is respectvol Vlaams zelfbewustzijn? #nietinmijnnaam #respect”, tweette Vlaams parlementslid namens CD&V Robrecht Bothuyne. “Het is jammer dat de minister-president op de Vlaamse feestdag een quote over ‘spuwen’ de wereld instuurt in plaats van het te hebben over Vlaanderen als zelfbewuste deelstaat”, reageert Robrecht Bothuyne op de bewuste uitspraken van minister-president Geert Bourgeois.

“Het taalgebruik doet denken aan Trump en Farage”

Bothuyne legt uit waarom hij de uitspraken van Bourgeois zo betreurt. “Waaromzegt hij niks over Vlaanderen als een sterke en zelfbewuste deelstaat van België? Vlaanderen heeft er bevoegdheden bijgekregen waarmee je perspectief kan bieden aan de Vlamingen. Waarom moet het dan gaan over spuwen op de ander? En als je dan toch nieuwe bevoegdheden wil, is het laatste wat je moet doen spuwen op degene met wie je in dialoog zou moeten gaan. Op een Vlaamse feestdag mag het gerust gaan over het Vlaamse zelfbewustzijn, maar dat kan wat mij betreft best zonder te spuwen op de ander.”

Kleine minister-president

Eerder lieten verschillende leden van de oppositie zich kritisch uit over de 11 juli-boodschap van de Vlaams minister-president. Zo liet sp.a-voorzitter John Crombez weten dat “Bourgeois er stilaan een slechte gewoonte van maakt om op 11 juli tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamingen. Het wordt een steeds triester. Het is schabouwelijk. Dit is gewoon een kleine minister-president.”

En ook oppositiepartij Groen hekelt de ‘spuwen’-uitspraak van Bourgeois. Hij vervalt in ‘scheldnationalisme’, zegt Björn Rzoska, fractieleider in het Vlaams Parlement, op Twitter. “De ‘wij-zij’ is terug van weggeweest”, aldus Rzoska, die zich ook afvraagt of Bourgeois wel in naam van de volledige Vlaamse regering praat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier