Oppositie dient klacht in over gemeenteraadzitting in Zwevegem

Isabelle Degezelle, voorzitter CD&V-Zwevegem pikt de manier van werken niet. © GV
Redactie KW

De Zwevegemse CD&V-oppositie heeft een klacht ingediend tegenover de gemeente. Het zit hen hoog dat het schepencollege het niet zo nauw neemt met het reglement.

Tijdens de gemeenteraadzitting vorige maandag liet CD&V de zitting een tiental minuten schorsen omdat bij de bespreking van het wegenistracé van het Leanderhof de nodige documenten veel te laat werden overgemaakt. “Wij hebben niks tegen het project Leanderhof, integendeel, maar we willen wel goed geïnformeerd worden over de geplande werken”, zei Eliane Spincemaille, fractieleider van CD&V, vorige week. Feit was dat de gemeenteraadsleden pas de donderdagnamiddag inzage kregen in het dossier en het reglement voorschrijft dat dit minstens 7 dagen moet zijn.

Volgens Isabelle Degezelle werd nu klacht ingediend bij de hogere overheid. Het is volgens haar niet de eerste keer dat de meerderheid het reglement niet volgt. “Onze fractie had bij monde van Eliane Spincemaille tijdens de zitting reeds ons ongenoegen laten blijken. Het zit ons vooral hoog dat we niet tijdig geïnformeerd werden over belangrijke zaken. Nochtans stelt het gemeentedecreet en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, dat we minstens 8 dagen voor de gemeenteraad moeten inzage hebben in alle dossiers.”

Volgens Degezelle voel men zich als gemeenteraadslid te kort gedaan. “Het is niet meer dan normaal dat wij als gemeenteraadslid ons willen op een goede manier voorbereiden. Zeker in dit dossier dat minder eenvoudig is alsof het lijkt. Wij hadden tussen donderdagnamiddag en het tijdstip van de gemeenteraad amper twee werkdagen om met onze fractie het dossier door te nemen.”

Het zit bij CD&V erg hoog dat de essentie van de democratische opdracht van een gemeenteraadslid niet gerespecteerd werd.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier