Opnieuw animo op gemeenteraad Middelkerke: “Michel Landuyt is precies Erdogan”

De oppositieraadsleden plakten een pleister op hun mond als statement. © (Foto MF)
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De lange gemeenteraadszitting van donderdagavond ging opnieuw gebukt onder stevige verwijten tussen meerderheid en oppositie.

Verschillende agendapunten brachten al van bij het begin animo in het debat tijdens de drieënhalf uur durende gemeenteraad van donderdag 14 april. Toen het agendapunt van de wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad aan bod kwam, barstte de bom helemaal. Aan de raad werd voorgesteld om de regeling van het vragenrecht aan te passen. “Dit om de procedures te verduidelijken, de regeling eenvoudiger te maken en in het kader van kwaliteitszorg. In wezen komt het erop neer dat er nog twee soorten vragen zijn. Op schriftelijke vragen zonder directe relatie met een raadszitting wordt schriftelijk geantwoord en vragen die behandeld worden tijdens een raadszitting worden vooraf schriftelijk ingediend zodat er voldoende voorbereidingstijd is om de antwoorden correct en volledig te formuleren”, klonk het voorstel.

Vanaf de volgende zitting kan de meerderheid dus niet langer verrast worden door onaangekondigde tussenkomsten van de oppositie. Dat zorgde voor heel wat rumoer bij de zaak van schepen Francine Ampe-Duron (CD&V) in februari.

Vanaf de volgende zitting kan de meerderheid dus niet langer verrast worden door onaangekondigde tussenkomsten van de oppositie

Het punt zorgde voor een verhitte discussie tussen gemeenteraadsvoorzitter Michel Landuyt (Open VLD) en oppositieleden Jean-Marie Dedecker (LDD), Geert Verdonck (Progressief Kartel) en Danny Van den Broucke (onafhankelijke). De oppositie voelde zich gemuilkorfd omdat alle interpellaties voortaan tot maximum 48 uur voor de gemeenteraad moeten ingediend worden.

Tijdens de stemming van het agendapunt raakten de gemoederen erg verhit. De oppositie ijverde voor een schorsing van de zitting – wat voorzitter Michel Landuyt niet van plan was – terwijl de stemming van het punt al aan de gang was.

Na 10 minuten kwamen de raadsleden van de minderheid collectief de raadszaal binnen met een pleister op hun mond als statement. Ook de agendapunten en interpellaties later op de avond, onder meer over strandbars en het nieuwe casino, zorgden meermaals voor flinke discussies en verwijten over en weer. Jean-Marie Dedecker (LDD) sprak Michel Landuyt (Open VLD) continu aan als Erdogan, verwijzend naar de gecontesteerde president van Turkije.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 22 april 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier