Open VLD trekt de kaart van de verjonging op de lijsten voor 25 mei

© Nationaal jongerenvoorzitter Bert Schelfout staat op de vierde plaats voor de Kamer. (Foto MV)
Redactie KW

Het provinciaal bestuur keurde vanavond de lijsten voor Kamer en Vlaams Parlement definitief goed.

Eerder waren al de kopposities ingevuld. Op beide lijsten gaan de plaatsen één en twee naar uittredende parlementsleden : Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) en Sabien Batheu (Poperinge) voor de Kamer, en Bart Tommelein (Oostende) en Mercedes Van Volcem (Brugge) voor Vlaanderen.

En dan, dat was ook al bekend, op plaats drie en vier voor Vlaanderen de beloftevolle jongeren : burgemeester Francesco Vanderjeugd (26) van Staden en gemeenteraadslid Arne Vandendriessche (31) uit Kortrijk. Op de eerste opvolgersplaats ook een relatief jong en fris gezichtje op de Vlaamse lijst : dat van de 36-jarige juriste Emily Talpe, gemeenteraadslid in Ieper. Romina Vanhooren, jongerenvoorzitter en gemeenteraadslid in Oudenburg, krijgt de derde opvolgersplaats.

Op de Kamerlijst is de eerste jongere op plaats 4 te vinden : nationaal jongerenvoorzitter Bert Schelfout (29) uit Deerlijk. Bij de opvolgers schitteren de 36-jarige Sandrine De Crom, gemeenteraadslid in Brugge, op de tweede en de 31-jarige Bert Verhaeghe, schepen in Wervik, op de derde plaats.

Vaste waarden

Maar uiteraard ook heel wat vaste waarden op deze lijst : Op de Vlaamse lijst staat de Middelkerkse burgemeester Jana Opstaele op plaats 5, en is OCMW-voorzitter Marleen Vercruyce van De Haan de lijstduwer bij de effectieven. Bij de opvolgers staat provincieraadslid Piet Vandermersch (Ledegem) tweede en is gedeputeerde Carl Vereecke (Kuurne) de lijstduwer.

Op de Kamerlijst staat burgemeester Patrick De Klerck van Blankenberge op de derde plaats, zijn collega Ward Vergote van Moorslede is de lijstduwer. Provincieraadslid Anthony Dumarey uit Oudenburg trekt de opvolgerslijst, burgemeester Toon Vancoillie van Kortemark duwt ze.

Twee grote kleppers ontbreken echter : burgemeester Karlos Callens van Ardooie en zijn collega Marc Vanden Bussche van Koksijde, allebei nu nog Vlaams parlementslid van Open VLD, trokken zich terug omdat ze zich niet konden vinden in de hen voorgestelde plaats. (JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier