Open VLD na Ronde van Wevelgem: “Meningen over Ikea zijn sterk verdeeld”

© TGM
Redactie KW

Open VLD Wevelgem maakt zich klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. De partij herrees het voorbije jaar als een feniks uit zijn as. De partijleden zijn elke gemeenteraad aandachtig aanwezig en onderwierpen de inwoners aan een bevraging met de ‘Ronde van Wevelgem’. Deze week stelde Open VLD Wevelgem de opmerkelijkste resultaten voor.

“We hebben onze Ronde van Wevelgem vorig jaar gelanceerd”, vertelt voorzitter Benoit Verstraete. “Via een korte enquête konden de inwoners van Wevelgem, Gullegem en Moorsele hun mening geven en meedenken over de toekomst van de gemeente. Via pers, social media, huis-aan-huisbezoeken en flyeracties in alle deelgemeenten hebben we mensen opgeroepen om deel te nemen. Uiteindelijk kwam 63 % van de deelnemers uit Wevelgem, 19 % uit Gullegem en 18 % uit Moorsele.”

“Impact op milieu”

Een van de ‘hot items’ uit de enquête is de mogelijke komst van Ikea. “Dat blijft de gemoederen beroeren“, geeft Benoit mee, “Een kleine 62 % is tegen de komst van de multinational naar Ter Biest, terwijl 38 % pro is. De tegenstanders stellen zich grote vragen bij de mobiliteit en bereikbaarheid. Ook de impact op het milieu baart veel zorgen. Bij de voorstanders is vooral te horen dat Ikea voor werkgelegenheid zal zorgen en de economie een serieuze duw in de rug zal geven. Ook de luxe om dicht bij huis te winkelen, spreekt de mensen aan.”

Ook de file blijft een probleem. “Ruim 67 % van de respondenten staat minstens één keer per week in de file op Wevelgemse, Gullegemse of Moorseelse wegen“, vertelt Arne De Smet. “Niet echt een verrassing, maar de doorstroming op de N8 en het op- en afrittencomplex in Gullegem zijn voor velen toch echt een doorn in het oog. Ondanks een algemene tevredenheid over het wonen in een van de drie gemeenten zouden de inwoners het mobiliteitsprobleem als eerste aanpakken mochten ze zelf burgemeester zijn.”

Beveiligingscamera’s

Verder waren er nog enkele opvallende cijfers. “Op de vraag of onze gemeente meer toeristen moet lokken, antwoordde 69,4 % negatief en 30,6% positief“, geeft Karel Vanhaverbeke mee. “Bij de vraag rond de werking van het gemeenteloket is er een duidelijke vraag naar de verdere uitbreiding van het E-loket. De privacy bij het gemeenteloket wordt ook als te gering ervaren, net als de openingsuren. Een kleine 58 % is van mening dat de gemeente over voldoende beveiligingscamera’s beschikt, maar dat deze op meer strategische locaties moeten worden opgesteld.”

Ten slotte is er nog een opmerkelijk cijfer over rookmelders. “Tegen 2020 moeten alle woningen op alle verdiepingen rookmelders hebben. Een rookmelder is verplicht voor nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. Momenteel beschikt ruim 55 % van de Wevelgemnaren, Gullegemnaren en Moorselenaren over een of meer rookmelders in de woning. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Onder alle deelnemers werd nog een mand met streekproducten verloot. Kenny Tanghe uit Moorsele is de gelukkige winnaar. De Ronde van Wevelgem blijft trouwens online voor wie toch nog enkele ideeën wenst te delen.

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier