Open VLD, CD&V en Onafhankelijken vormen kartel in Zonnebeke

Redactie KW

In Zonnebeke hebben Open VLD (van burgemeester Dirk Sioen), CD&V en Onafhankelijken een akkoord ondertekend om in kartel naar de kiezer te trekken in 2018.

“In het najaar van vorig jaar startten we verkennende gesprekken op om te zien hoe elkaars toekomstvisie voor de gemeente eruitziet”, zegt voorzitter Danny Baert van CD&V. “Tijdens die gesprekken bleek al snel dat onze toekomstvisies nauw bij elkaar aansluiten. Daarom zijn we nagegaan of er binnen onze verschillende groepen voldoende draagvlak is om met een gezamenlijk project naar de verkiezingen van 2018 te trekken. Bij alle drie de partijen bleek dit draagvlak zeer groot te zijn.”

Duidelijkheid

“We zijn ervan overtuigd dat we met de bundeling van onze krachten een nog sterker project aan de inwoners van Zonnebeke kunnen voorstellen”, pikt burgemeester Dirk Sioen (Open VLD) in. “Met dit project willen we binnen de grenzen van een gezonde financiële gemeentepolitiek streven naar het verder verhogen van het welzijn en de levenskwaliteit voor onze inwoners. Om die reden besloten we ook om in een kartel, met respect voor elkaars identiteit, naar de kiezer te trekken.”

“We vinden het belangrijk om de inwoners nu al in te lichten van dit nieuws en dit nieuwe politieke project”, zegt Jan Vandoolaeghe van de Onafhankelijken Zonnebeke. “Dit geeft immers de mensen ruim op tijd duidelijkheid omtrent de intenties van onze partijen.”

“Verdere details, waaronder de naam van het kartel, maken we later bekend”, besluit Danny Baert. “Wel al is duidelijk dat burgemeester Dirk Sioen de kartellijst zal trekken.”

Inspraak

Dirk Sioen trok in 2012 met de kartellijst Inspraak naar de kiezer. Die bestond toen uit Open VLD, N-VA en Onafhankelijken. Na de verkiezingen werd een coalitie gevormd met CD&V, met Luk Hoflack (N-VA), Sabine Vanderhaeghen (Onafhankelijken), Ingrid Vandepitte (CD&V), Michiel Descheemaeker (N-VA), Marie Debucquoy (N-VA) en Maria Vander Meiren (Onafhankelijken) als schepenen. Dirk Cardoen (N-VA) werd burgemeester, maar gaf 1 januari de sjerp door aan Dirk Sioen (Open VLD).

Eind 2015 kwam er een breuk in het kartel Inspraak en werd N-VA uit het kartel gezet. N-VA bleef wel in de coalitie. Nu Open VLD en Onafhankelijken Zonnebeke een kartel vormen met CD&V, valt N-VA dus weer uit de boot.

In Zonnebeke is er met SP.A momenteel slechts één oppositiepartij. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier