Op drie weken tijd 725 illegalen opgepakt aan onze kust, vooral in Zeebrugge

© BELGA
Jos Remaut

Dat antwoordde provinciegouverneur Carl Decaluwé deze namiddag in de provincieraad op vragen van Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) en Wim Aernoudt (N-VA). De gouverneur trok ook nog eens flink van leer tegen het CAW, dat in Zeebrugge een infopunt opende.

Carl Decaluwé : “Van 1 tot 22 februari werden in totaal 725 illegalen opgepakt langs de kust, dat is bijna maal zeven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 30 tot 35 % zijn mensen die al voor de tweede keer worden opgepakt.

In heel 2015 werden 3.517 illegalen opgepakt in West-Vlaanderen, waarvan meer dan 1.200 in Zeebrugge, dat is ongeveer één derde. Dit jaar situeert zich al 64 % rond Zeebrugge. 55 % zijn Iranezen, en ook het aantal Irakezen stijgt. Er zijn nauwelijks Syriërs. Maar er is geen oorlog in Iran, daar zit dus een georganiseerd netwerk mensensmokkelaars achter. Die Iranezen willen hier niet blijven en dus ook geen asiel aanvragen, ze willen gewoon naar Engeland !”

Beide vraagstellers wilden van de gouverneur ook weten hoe het nu verder moet met dat infopunt voor illegale vluchtelingen dat het CAW en Dokters voor de Wereld onlangs hebben opgericht in Zeebrugge. Gaat de gouverneur nog verder overleggen ?

Carl Decaluwé : “Samen met de burgemeester van Brugge heb ik mijn mening daar al over gezegd. Ik zal nu nog overleg hebben met het CAW en met het bisdom. Ik vind het ongepast dat een semi-overheidsinstelling, die met veel belastingsgeld gefinancierd wordt, zomaar dingen doet die wij moeten vernemen in de pers. Terwijl dit het werk van onze politiemensen volledig doorkruist. Een tweede infopunt openen terwijl er door de overheid al veel adequate info wordt gegeven, in alle mogelijke talen én met video, dat is verwarring zaaien en de illegalen gewoonweg aantrekken !”

Gouverneur Decaluwé riep ten slotte op om het debat sereen te houden, en richtte zich ook tot de pers. “Al gruw ik vooral wanneer ik zie wat hierover allemaal op de sociale media wordt uitgegoten.”

De gouverneur kreeg alvast een stevig applaus, Wim Aernoudt wenste hem nog veel moed en volharding toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier