Oostkamp weigert verkavelingsvergunning Erkegem put

Redactie KW

Enige tijd geleden was er heel wat deining rond de mogelijke verkaveling aan de put van Erkegem, waardoor een deel van de vijver zou ingedamd worden. De gemeente laat dat dus niet gebeuren.

Hobbycenter Paridaen, die het stuk grond (met een deel van de vijver) wou verkavelen voor eengezinswoningen, zag nochtans heel wat voordelen voor de omwonenden: “Het project zou eigenlijk een win-winsituatie zijn. Iedereen zal vanuit zijn woning het zicht op de vijver blijven behouden. Die vijver van 1,5 hectare, die er ooit kwam door zandwinning voor de aanleg van de E40, zal heraangelegd worden en naar 1 hectare gebracht worden. De vissers zullen binnen het nieuwe project beter afgeschermd zijn en de huidige en toekomstige bewoners zullen in een veiliger omgeving vertoeven, waar geen onbekenden van achter de woning kunnen binnenpiepen. Voor een inbraakgevoelige wijk is dat een groot voordeel. Onzorgvuldigheden die qua ruimtelijke ordening ooit toegestaan zijn rond een private weg die langs de put loopt, zouden met de realisatie van dit project kunnen weggewerkt worden.”

Maar dinsdag heeft burgemeester Vanparys meegedeeld dat de verkavelingsvergunning niet toegestaan wordt. De weigering geldt ook voor het uitvoeren van reliëfwijzigingen, het aanleggen van wegen en riolering met infrastructuurwerken, het rooien van bomen en terreinaanlegwerken voor de vijver.

De ingediende bezwaren werden grotendeels gegrond bevonden

Er werden tijdens het openbaar onderzoek 127 bezwaren ingediend en een onlinepetitie tegen de verkaveling werd door 687 personen ondertekend. “De ingediende bezwaren werden grotendeels gegrond bevonden”, aldus de burgemeester. “De bezwaren gingen o.a. over het verlies van natuurwaarden, het verlies van rust, verkeerstoename, onvoldoende parkeerplaatsen, verkeersveiligheid, onvoldoende onderzoek naar de impact, verlies aan uitzicht en openheid, problemen met veiligheid en lawaaihinder, het verlies van de recreatieve functie, de bouwdichtheid, de onduidelijkheid omtrent de uitvoering en het opvullen van de vijver, de onvolledigheid van de MER-screeningsnota, de ontoereikende hydrologische studie.”

De bouwheer kan nu nog in beroep gaan bij de provincie of een nieuw dossier indienen en dan start alles opnieuw. De gemeenteraad besliste vorig jaar wel om de vijvers in Oostkamp te beschermen door een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken. Hiermee wil de gemeente vermijden dat vijvers in bebouwbare zones volledig uit het landschap zouden verdwijnen. De vijvers zijn nodig omwille van hun landschappelijke en natuurlijke functie en voor hun functie in de waterhuishouding van de omgeving. Ingrijpen in de vijvers kan de waterhuishouding verstoren.

(PH – foto PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier