Oostendse partij Recht door Zee bepaalt plaatsen op lijst door loting

Georges Casteur (links) en Marc Casier, initiatiefnemers van Recht door Zee, weten nog niet welke plaats op de lijst zij zullen innemen. © BVO
Redactie KW

De Oostendse burgerpartij Recht door Zee legt de plaatsen op de lijst vast via een publieke loting. Dat gebeurt op maandag 27 augustus.

Recht door Zee, de burgerlijst van Georges Casteur en Marc Casier, heeft transparantie als centraal thema en sluit daarin geen compromissen. Iedereen mag de loting voor de lijstvorming meemaken op maandag 27 augustus om 10 uur in het Koninginnehof. De volgorde van de kandidaten op de lijst zal bepaald worden door papiertjes met namen uit te trekken.

Twee groepen

“We hebben momenteel 16 kandidaten, maar hopen er 20 te overtuigen“, aldus Georges Casteur. “Niet genoeg voor een volledige lijst, die in Oostende 41 kandidaten telt. We hebben een eerste groep van een achttal kandidaten die een mandaat wil opnemen en op de eerste plaats wil staan. Een tweede groep doet mee om te steunen, wil niet meteen een mandaat en ook niet de lijsttrekkerspositie.”

“We zullen loten tussen die twee groepen apart. De eerste groep neemt de eerste plaatsen in, de tweede groep de laatste. Het staat dus nog niet vast wie lijsttrekker wordt, ikzelf blijf wel de woordvoerder en zal dus de debatten voeren.”

Transparantie

“Wij pleiten voor volledige en permanente transparantie”, zegt woordvoerder Georges Casteur. “Partijmacht is immers gebaseerd op het weten van zaken die anderen niet weten. Dat leidt tot achterkamerpolitiek. Daarom zullen we de zes bestaande partijen een brief sturen metd e vraag wat ze precies willen op het vlak van transparantie. Iedereen is voor transparantie, tot je concreet vraagt hoever ze willen gaan.”

(HH)