Oostendse N-VA-voorzitter Hendrik Wallijn neemt ontslag

Hendrik Wallijn (rechts) neemt ontslag als voorzitter van de Oostendse N-VA-afdeling door een vertrouwensbreuk met kopman Björn Anseeuw. © HH
Redactie KW

Hendrik Wallijn neemt afscheid als voorzitter van N-VA Oostende. “Er is een vertrouwensbreuk met kopman Björn Anseeuw”, zegt hij. Zijn vrouw Sofie Defever zetelt voortaan als onafhankelijk OCMW-raadslid.

Hendrik Wallijn is sinds twee jaar voorzitter van de Oostendse N-VA-afdeling. Via Facebook maakte hij vandaag bekend dat hij maandag ontslag heeft genomen. “Als voorzitter wil ik wegen op de koers die de partij vaart, maar dat is niet mogelijk door een onderliggende breuk tussen mij en mensen die heel beleidsbepalend zijn.”

“Vertrouwensbreuk”

“Ik heb nauw samengewerkt met Björn Anseeuw, maar er is een vertrouwensbreuk”, aldus Hendrik Wallijn. “Ik probeerde de afgelopen week in dialoog te gaan, maar dat bleek onmogelijk. Op de bestuursvergadering heeft het bestuur me het vertrouwen niet gegeven en daaruit heb ik mijn conclusies getrokken. Ik wil er niet bij zitten als een bloempot.”

“Het gaat erom dat ik een meer sociaal en centrumbeleid wil. Ik ben ook pro economie, maar toch heel sociaal ingesteld. Maar kandidaten met dat profiel werden zelfs niet in overweging genomen om op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te komen. En de mensen op de lijst zijn natuurlijk representatief voor de partij die je wil zijn.”

Blijft N-VA-lid

“Ik heb enorm veel geleerd en echt fantastische mensen ontmoet”, zegt Hendrik Wallijn. “Ik blijf me inzetten voor Oostende. Dat is mijn overtuiging: je moet de wereld verbeteren vlak bij je. Ik blijf geen bestuurslid van N-VA Oostende, maar ik zie geen reden om mijn partijkaart terug te sturen. Ik blijf achter de principes van de N-VA staan, maar kan me niet scharen achter de concrete vertaling in Oostende.”

Sofie Defever.
Sofie Defever.

Sofie Defever, de vrouw van Hendrik Wallijn, is OCMW-raadslid voor de N-VA en parlementair medewerker van Björn Anseeuw in het Vlaams Parlement. Een delicate situatie. “Maar daar kan ik niets over kwijt. Dat is aan hen”, zegt Hendrik Wallijn. “Ik ben trots op wat Sofie verwezenlijkt heeft en hoop dat ze verder kan werken.”

Sofie Defever voortaan onafhankelijk

Intussen liet Sofie Defever weten dat ze voortaan als onafhankelijke in de OCMW-raad zal zetelen. “Jaren geleden hebben we in Oostende een slagvaardige ploeg gevormd met een zeer duidelijke visie op sociaal beleid, toekomst, de noden en opportuniteiten”, zegt ze. “Zeer recent is gebleken dat er binnen N-VA Oostende op dit vlak een koerswijziging werd ingezet. Dat kan, maar wat niet kan, is dat dit gebeurt zonder inspraak. Voor mij is alles bespreekbaar, maar ik moet minstens het waarom begrijpen, er moet dialoog zijn. Voor mij was er een democratisch tekort in de besluitvorming.”

“Een en ander heeft geleid tot een vertrouwensbreuk: ik wil niet uitgespeeld worden als boegbeeld van een lijst als ik niet kan wegen op die lijst. Ik stond en sta voor een inclusief, streng maar rechtvaardig, kordaat sociaal beleid. In de toekomst zal ik dit doen als onafhankelijke. Zo ben ik zeker dat ik mijn accenten kan leggen waar ze voor mij belangrijk zijn en kan ik verder politiek voeren zoals ik het steeds gedaan heb: met mijn hart.”

“Niets met inhoudelijke koers te maken”

“Ik respecteer de keuze van Hendrik en vind het jammer, want hij heeft heel veel bijgedragen tot de partij”, zegt Oostends fractieleider en Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw. “Ons meningsverschil heeft niets met de inhoudelijke koers te maken, maar ik wil er niet veel commentaar op geven. Dit hoefde niet te leiden tot een breuk.”

Werner Verbiest, die voor Hendrik onze voorzitter was, ik gevraagd om tot de volgende bestuursverkiezingen het voorzitterschap weer op te nemen. Hij gaat daarop in”, vervolgt Björn Anseeuw. “Ik neem er akte van dat Sofie als onafhankelijke zal zetelen. Zij is tot nader orde mijn parlementair medewerkster, het een is niet onlosmakelijk met het andere verbonden. Maar de arbeidsrelatie is natuurlijk niet meer vanzelfsprekend. Het is jammer dat het zo moet lopen, maar dat is hun keuze. In elk geval hebben wij met de rest van de partij de rangen gesloten en werken we eendrachtig verder aan een nieuw bestuur voor Oostende.”

(HH)