Oostendse kopstukken in debat, één jaar voor verkiezingen

Redactie KW

Gisteravond was er het eerste grote kopstukkendebat in Oostende met alle partijen, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. De kiesstrijd in Oostende zal zich afspelen rond veiligheid, transitillegalen, overlast en kansarmoede, zo blijkt op het eerste grote debat van de politieke kopstukken.

“Het zijn niet alleen de transitillegalen of mensen die uitgaan,” zegt Bart Tommelein van Open VLD. “Het is ook de gewone overlast, het pikken van fietsen, het gebrek aan normen in de samenleving vandaag. Een aantal mensen of groepen in de samenleving denken dat alles mag.”

De messen zijn geslepen, de arena wordt afgebakend. Camera’s, miserabilisme, criminaliteit en bestraffing brengen vuur in het debat, dat bij momenten zelfs bitsig wordt.

“Je wordt meer bestraft in Oostende om je vuilniszak een dag vroeger buiten te zetten dan om een fiets te stelen,” zegt Jean-Marie Dedecker van LDD. “Dat is de realiteit.” “Zoals gebruikelijk bij meneer Dedecker, hij vertelt de halve waarheid en komt altijd uit bij de hele leugen. Dat is zijn trade mark,” gaf burgemeester Jean Vandecasteele hem repliek.

Betaalbaar wonen en kansarme wijken, het huidig beleid kan op maar weinig bijval rekenen: “Inzake sociaal beleid hebben we nu eenmaal de problematiek van de kansarmoede in Oostende. Het wordt tijd dat we dat aanpakken. We hebben dat onvoldoende gedaan, denk ik,” zei Wouter Devriendt van Groen!

(SS/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Oostendse kopstukken in debat, één jaar voor verkiezingen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier