Oostends politiek boegbeeld neemt in nieuw boek geen blad voor de mond

Redactie KW

Dries Vermeesch, voormalig schepen in Oostende en ooit bijna burgemeester van de badstad, heeft met ‘Politiek aan zee – getuigenissen uit het woelige midden’ een boek geschreven dat sommigen ongemakkelijk op de stoel zal laten schuiven.

Vermeesch was al langer van plan om zijn politiek leven in een boek te gieten. Een aantal lokale politici zullen zijn 238 bladzijden dikke getuigenis, die hij vanmiddag aan de pers voorstelde, ongetwijfeld met rode oortjes lezen.

Een autobiografie is het niet geworden, maar de politieke hoofdstukken van zijn memoires lezen als een thriller, inclusief de obligate messen in de rug die bij het genre horen. Als middenvelder in het NCMV/Unizo engageerde Dries zich al snel in de lokale politiek. In 1980 als gemeenteraadslid, later als ondernemend schepen voor Toerisme, zijn belangrijkste bevoegdheid tussen 1983 en 2000. Theater aan Zee, Oostende voor Anker, Nieuwjaarsduik, Kitesfestival: samen met voormalig directeur Toerisme Geert Declerck mag hij die toeristische en/of culturele evenementen als zijn geesteskinderen beschouwen. Hij was meer dan een stem in het kapittel bij de opstartdossiers voor het Domein Raversijde, het Fort Napoleon, de megatentoonstelling Van Ensor tot Delvaux en het Frimoutcenter. Onder zijn beleid kwam het nieuw toerismebureau er en werd Promotie Toerisme Oostende de dynamische vzw Toerisme Oostende.

De houding en actie van de middenstand tegen de vestiging van een hypermarkt bij de teloorgang van de S.E.O. maakte hem ook tot een controversieel en gecontesteerde figuur.

Graag een antwoord

Uiteindelijk leek Vermeesch voorbestemd om burgemeester te worden. Gerechtelijke klachten, de komst van Johan Vande Lanotte naar Oostende en voor hem tot op vandaag nog onopgehelderde complotten beslisten er anders over. “Na mijn loopbaan bleef ik met veel vragen zitten over het abrupt einde van mijn politieke carrière. Ik hoop dat getuigen en medespelers uit die periode mij eindelijk eens recht in de ogen één en ander kunnen toelichten en mij uitleggen waarom het gegaan is, zoals het gegaan is,” vertelt hij.

Uiteindelijk werd Vermeesch vrijgesproken van alle hem ten laste gelegde beschuldigingen. “Spijtig dat de rechterlijke molen zo traag maalt. Was die uitspraak eerder gevallen, dan had mijn politieke carrière er wellicht anders uitgezien. Alhoewel ik mij tot vandaag blijf afvragen wie welke rol speelde bij het fnuiken van mijn reële kansen op de mij beloofde burgemeestersjerp? Mijn boek is een aanzet om die vragen eindelijk beantwoord te zien.”

En nee, Vermeesch is niet rancuneus, hij jeunde zich in de politiek, hoe hard gespeeld soms ook.

Politiek aan Zee is een uitgave van de auteur zelf en kost 18,50 euro in de boekhandel. Wie nog met (vervelende) antwoorden zit kan altijd bij de auteur terecht dries.vermeesch@telenet.be of op 059 70 08 88.

(ML)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier