Oostende past gunningsprocedure nieuw politiekantoor aan

Redactie KW

De stad Oostende past de gunningsprocedure voor het bouwen van een nieuw politiekantoor aan na een protestbrief van de Federatie van Algemene Bouwaannemers.

Op de gemeenteraad van maandag kwamen Groen en N-VA scherp tussen over de gunningsprocedure voor het nieuwe te bouwen politiekantoor in Oostende. Nu blijkt dat de stad een protestbrief heeft ontvangen van de Federatie van Algemene Bouwaannemers en aankondigt de procedure te zullen herzien. “Onze bezwaren worden gedeeld door de sector. De eerlijke concurrentie was niet gegarandeerd en het is logisch dat het stadsbestuur moet inbinden”, zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt.

Twee bezwaren

De oppositie had twee bezwaren. De termijn van een maand om zich kandidaat te stellen, vonden ze veel te kort en bovendien moest de geïnteresseerde bouwheer al eigenaar zijn van de grond waarop moet worden gebouwd. “Het is ons een raadsel waarom Johan Vande Lanotte deze procedure heeft uitgetekend en zo fel verdedigd”, stelt Wouter De Vriendt. “Bouwheren die interesse tonen in het dossier en grond wilden aankopen, werden uitgesloten van de procedure. Onbegrijpelijk, want meer kandidaten en meer concurrentie is toch in het voordeel van de stad en het stadsbudget? Waarom zou Vande Lanotte per se willen uitkomen op slechts één of twee kandidaten? Ons stadsbudget kan zich zo’n slechte procedure niet permitteren. Er hingen ons juridische procedures boven het hoofd en die kan Oostende missen als kiespijn. Dit roept bijzonder veel vragen op en het is goed dat de oppositie zo alert was.”

“De procedure wordt met twee weken verlengd en de kandidaten zullen pas in de tweede fase moeten aantonen dat ze over bouwgrond beschikken”, bevestigt burgemeester Johan Vande Lanotte. “In een eerste fase gaan we na of de bedrijven betrouwbaar zijn, pas in de tweede fase zullen ze moeten aantonen dat ze de bouwgrond hebben. Volgens mij zal dit heel weinig impact hebben, maar we vermijden juridische procedures.”

“Oppositie zal blij zijn”

Wouter De Vriendt: “Dit is een verbetering, maar het blijft vreemd dat bouwheren zelf over grond moeten beschikken. Gebruikelijk is dat de stad een locatie kiest, de grond verwerft en dan een bouwheer zoekt. Wij vragen een dringende bijeenkomst van het AGGB.”

Het stadsbestuur komt nu inderdaad tegemoet aan de wensen van de oppositie na de oorspronkelijke aanpak maandag nog op de gemeenteraad te hebben verdedigd. “De oppositie zal blij zijn hé”, reageert Johan Vande Lanotte laconiek. “Maar ze moeten mij toch nog eens uitleggen hoe je een politiekantoor kan bouwen als je geen grond hebt. Maar de oppositie speelt goed zijn rol. Ze zijn dus niet nodig in de meerderheid.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier