Oostende: onderhandelingen tussen SP.A, Open VLD en CD&V

Redactie KW

Deze namiddag is de huidige Oostendse meerderheid al samengekomen zijn om een eventuele voortzetting van de coalitie te bespreken. “De gesprekken zijn echter nog niet gefinaliseerd en een anti-SP.A-coalitie is mathematisch mogelijk, dus daar kunnen we ook nog over praten”, aldus Bart Tommelein.

Deze namiddag kwamen SP.A, Open VLD en CD&V al samen om een eventuele voortzetting van de coalitie te bespreken. Zowel Bart Tommelein (Open VLD) als Krista Claeys (CD&V) lieten al verstaan dat ze niet op voorbaat nee zeggen tegen een vernieuwde samenwerking, maar benadrukken dat ze dan wel boter bij de vis willen. CD&V wil zeker twee schepenzetels en ook Bart Tommelein benadrukte dat Open VLD meer op het beleid wil wegen. “Ja, we hebben al gesproken met SP.A en CD&V, maar de gesprekken zijn nog niet gefinaliseerd. Later deze week worden de gesprekken verder gezet”, aldus de Open VLD-kopman. “Als Open VLD zijn we de enige coalitiepartner die niet achteruit is gegaan, ik ben daar zeer tevreden over, we staan dus in een sterke positie. Wij zijn écht nodig in de coalitie.”

“En vergeet niet dat een anti-SP.A-coalitie mathematisch mogelijk is. Als ook N-VA, Groen en CD&V daar voor willen gaan, dan kan er zeker gepraat worden”, besluit Tommelein.

Volgens SP.A-kopman Johan Vande Lanotte beginnen de echte onderhandelingen pas morgen, al zou SP.A wel al bekomen hebben dat, als de huidige coalitie wordt verdergezet, burgemeester en OCMW-voorzitter mag leveren. “Wij zijn loyaal tegenover onze coalitiepartners, het is dan ook maar normaal dat wij eerst met hen spreken. Lukt het niet met hen, dan kunnen we nog altijd met andere partijen spreken”, aldus Vande Lanotte, die toegeeft dat nu SP.A geen absolute meerderheid mee heeft, ze meer rekening moeten houden met wat de andere partijen willen. “We zullen een consensus moeten zoeken. Al mag je niet vergeten dat onze partij de grootste partij in Oostende blijft. Een derde van de Oostendenaars heeft voor ons gestemd.”

Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt reageert ontgoocheld als hij hoort van de gesprekken tussen de drie. “Dit betekent dat ze geen oog hebben voor het signaal van de kiezer, die duidelijk zijn ontevredenheid heeft laten blijken. Maar blijkbaar is er nog niets beslist, we wachten dus af en we sluiten niets uit.”

(SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier