Oostende klaar voor opvang 100 asielzoekers

© Foto Belga
Redactie KW

Oostende zal een honderdtal asielzoekers opvangen in individuele woningen. Dat meldt burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte (sp.a) zondagmiddag. “Dat aantal ligt in verhouding en is aanvaardbaar”, aldus de burgemeester.

“Er komen een honderdtal extra vluchtelingen naar Oostende. Die zullen of door Fedasil of door een ngo opgevangen worden in individuele woningen die gehuurd zullen worden”, zegt burgemeester Vande Lanotte. “Wij gaan daar niet tegen in, omdat wij vinden dat dat aantal in verhouding staat met ons aantal inwoners. We zitten boven het Vlaams gemiddelde, maar het voorstel is proportioneel en aanvaardbaar. We willen de opvang in de beste omstandigheden laten verlopen.”

“Geen aantrekkingspool”

Oostende had aangegeven individuele opvang te verkiezen en bekwam dat ook. In tegenstelling tot veel andere gemeenten is de badstad ook tevreden over de communicatie. “Ik heb wel zelf een gesprek moeten vragen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar ik heb dat gesprek wel gekregen.”

Vande Lanotte vindt wel dat er dringend werk moet gemaakt worden van een spreidingsplan. “Er is al vaak over gesproken, maar het is tijd om daar ook effectief werk van te maken.” De burgemeester volgt andere kustburgemeesters die menen dat te veel vluchtelingen gegroepeerd worden aan de kust. “Je voelt ook wel dat asielzoekers op zoek zijn naar mogelijkheden om toch nog in Groot-Brittannië te geraken. Onlangs kwamen hier nog 60 asielzoekers toe die dachten dat ze in Calais waren. Maar nu we geen ferryverbinding hebben, zijn we geen aantrekkingspool voor vluchtelingen”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier