Oostende keurt budget 2018 goed, oppositie ziet te weinig ambitie

Manu Beuselinck (links) en Björn Anseeuw van N-VA: "Het stadsbudget toont te weinig ambitie en de schulden blijven stijgen." © Edwin Fontaine
Redactie KW

De gemeenteraad van Oostende heeft vanmiddag het budget 2018 goedgekeurd. De oppositie hekelde dat de schulden stegen, dat stadseigendommen werden verkocht en dat het duurder worden in 2017 van het bovengronds parkeren een belastingsverhoging is.

Op de gemeenteraad was ook te vernemen dat de onderhandelingen met kandidaten voor de renovatie en uitbating van Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen in een laatste fase zit. De burgemeester sloot niet uit dat het hotel verkocht zou worden, maar dat de Gaanderijen stadseigendom zullen blijven, maar in erfpacht gegeven worden aan de uitbater. De restauratie wordt wel best niet uit elkaar getrokken omdat het hotel op de Gaanderijen rust.

Johan Vande Lanotte: “Geen appartementen in Hangaar 1”

Er is nog geen nieuwe bestemming voor Hangaar 1. Vande Lanotte noemde “een beter georganiseerde vorm van raamprostitutie” zeker wenselijk, maar ergerde zich aan de term ‘megabordeel’ die enkele weken terug door de vzw Oosteroever is gelanceerd. “Er is ook nog niets beslist”, aldus de burgemeester, die wel uitsloot dat er appartementen in Hangaar 1 komen.

Subsidie De Grote Post

Ook de subsidiëring van cultuurcentrum De Grote Post kwam ter sprake op de gemeenteraadszitting. Natacha Waldmann (Groen) kwam tussen over de al te beperkte middelen voor het cultuurcentrum, dat deze week zijn vijfde verjaardag viert. “Een beloofde subsidie van 50.000 euro van de provincie voor 2017 en 2018 wordt nu niet uitbetaald. Mocht Toerisme Oostende 50.000 euro tekort komen en extra subsidie vragen, zou daar dan zo’n probleem van worden gemaakt?”

Ook raadsleden Sabine Friederichs (Open VLD) en Jan Vanroose (SP.A), ondervoorzitters van De Grote Post, pleiten voor een ‘groeipad’ met extra middelen in de volgende legislatuur. Jan Vanroose wees er wel op dat de subsidiëring in 2017 serieus werd verhoogd en dat afgesproken werd om dat budget in 2018 aan te houden. “Maar we moeten wel stilstaan bij de toekomst.”

Schepen Bart Plasschaert erkende dat het verlies van die 50.000 euro een probleem is. “Het gaat verder dan de Grote Post alleen. De provincie bouwt culturele subsidiëring af en dat zal ook gevolgen hebben voor Mu-zee-um, dat nu een provinciale subsidie krijgt voor de werking voor jongeren met een beperking, en Theater aan Zee, dat in 2017 60.000 euro provinciegeld kreeg voor het familiepark. “Het zou toch ongelooflijk jammer zijn mocht er volgend jaar geen familiepark meer zijn“, aldus schepen Plasschaert.

“Weinig ambitie”

De gemeenteraad wijdde een hele dag aan het bespreken van het stadsbudget. Het werkingsbudget van de stad omvat 146,9 miljoen euro uitgaven en 159,9 miljoen euro inkomsten. 44,9 miljoen euro gaat naar personeelskosten, 7,3 miljoen euro naar pensioenlasten, 20,1 miljoen euro naar de politiezone, 11,9 miljoen euro naar het Sociaal Huis, 8,1 miljoen euro naar de brandweer, 4,6 miljoen euro naar Toerisme Oostende en 1,1 miljoen euro naar het Economisch Huis.

In 2018 komen er geen belastingverhogingen. “De netto-schuld blijft voor de derde opeenvolgende keer onder de 100 miljoen, nu geraamd op net geen 98 miljoen euro eind 2017”, zegt het stadsbestuur. “Ook in 2018 blijven de schulden onder de 100 miljoen euro. Eind 2013 hadden we nog 122 miljoen euro schulden. Onze schulden blijven dus onder controle en worden verder afgebouwd.”

“Dit is een budget waar weinig ambitie van uitgaat. Er zijn plannen die al vijf keer werden herkauwd, maar nog nooit gerealiseerd”, aldus N-VA-fractieleider Björn Anseeuw. “De schulden blijven stijgen tot meer dan 100 miljoen euro, in tegenstelling tot wat u beweert. U past de tactiek van de verschroeide aarde toe: u schuift de problemen voor u uit en wie na u komt, moet dan maar zijn plan trekken.”

“Schulden stijgen”

Ook Wouter De Vriendt (Groen) wees op de stijging van de schulden. “Er worden in 2018 meer nieuwe leningen opgenomen dan er oude schulden worden afgelost. Jullie tellen sinds enige tijd ook de schulden aan derden niet meer mee. Dat zijn de leningen die de stad aangaat ten behoeve van het OCMW of de autonome gemeentebedrijven. Maar de stad ging die wel degelijk aan bij een bank en moet ze ook terugbetalen. Er staan zeker positieve zaken in het beleidsplan 2018, maar we lezen ook heel veel plannen die al jaren bestaan, maar nooit werden uitgevoerd, en die jullie nu weer herkauwen.”

Wouter De Vriendt, hier geflankeerd door Natacha Waldmann, beiden Groen:
Wouter De Vriendt, hier geflankeerd door Natacha Waldmann, beiden Groen: “Plannen die al jaren bestaan, worden herkauwd.”

Christian Verougstraete (Vlaams Belang) vond dat de stad ‘niet bestuurt als een goede huisvader’ en dat de meerderheid ‘de huidige budgettaire cijfers interpreteert zoals het in uw kraam past’. “De grote schuldafbouw wordt op de lange baan geschoven en de meerderheid schuift de financiële problemen door naar de toekomst en de volgende meerderheid.”

CD&V roept op tot budgettaire waakzaamheid

Opvallend was dat CD&V-fractieleider An Casteleyn opriep tot waakzaamheid. “De begrotingscijfers moeten onder controle blijven, dat zijn we aan de Oostendenaars verplicht”, stelde ze. Een uitspraak die achteraf gretig werd opgepikt door oppositiefractieleiders Björn Anseeuw en Wouter De Vriendt. Ze pleitte ook voor het verhogen van de budgetten voor het verenigingsleven. “Zij zijn het cement voor het stadsleven”, aldus An Casteleyn.

“Schulden dalend”

Burgemeester Vande Lanotte was het niet eens met de stelling dat Oostende stadseigendommen verkocht om schulden te dempen. “De meeste eigendommen werden verkocht door het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid en smukken dus niet rechtstreeks onze cijfers op”, aldus de burgemeester. “De renovatie van de Kursaal en van De Grote Post zijn wel deels betaal met middelen uit de verkoop van het Media Center en de Hotelschool, maar dat zijn twee gebouwen die niet meer nuttig zijn die we geïnvesteerd hebben in gebouwen die ons wel nuttig zijn.”

Johan Vande Lanotte:
Johan Vande Lanotte: “Meer inkomsten uit parkeren vooral omdat meer volk naar Oostende komt.”© Edwin Fontaine

Wat de prijsverhoging van het bovengronds parkeren betreft, stelde Vande Lanotte dat de inkomsten uit het parkeren ook al in het eerste trimester met 40% stijgen, toen de prijzen nog niet waren gestegen. “In de tweede en derde trimester, met de nieuwe tarieven, stegen de prijzen bovengronds met 50%, maar was er ook een prijsdaling bovengronds. De hoofdreden voor de extra inkomsten uit parkeren is gewoon dat er meer volk naar Oostende komt.”

Een uitleg die voor N-VA niet volstaat, want in de derde trimester van 2017, de maanden juli, augustus en september, stegen de inkomsten uit bovengronds parkeren met maar liefst 79,5%. “Dat kan niet enkel zijn doordat meer mensen naar Oostende komen”, aldus Björn Anseeuw. “De 4.096 parkeerplaatsen op de openbare weg staan elke zomer tjokvol, daar kunnen dan geen extra bezoekers parkeren. Die plaatsen staan vol en op één parkeerplaats kan maar één auto staan.” Hij spreekt van een verdoken belastingverhoging.

Mogelijk blijven de Koninklijke Gaanderijen toch eigendom van de stad

Vande Lanotte bleef er ook bij dat de schulden aan het dalen zijn, ook als je de schulden aan derden meetelt. “Van 2013 tot 2016 daalden onze schulden, met schulden aan derden erbij, van 116 miljoen euro tot 96,6 miljoen euro. Dat is enorm. Tussen 2017 en 2018 zullen de schulden wel iets stijgen, maar we zullen met en zonder schulden aan derden onder de 100 miljoen euro eindigen. Tussen 2013 en 2018 zal onze leningslast tussen de 15 en 20 miljoen euro dalen.”

(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier