Ook kinderen welkom op Kortrijkse spreekrechtronde

Matti Vandemaele, Piet Lombaerts, Hannelore Vanhoenacker, Wouter Allijns en Liesbet Maddens. Marc Lemaitre ontbreekt. © JVGK
Axel Vandenheede

Wie voor de Kortrijkse gemeenteraad een vraag wil stellen aan het stadsbestuur moet ouder zijn dan 16 jaar. Maar daar komt binnenkort verandering in: de leeftijdsgrens wordt afgeschaft. “Kinderen kunnen met of zonder een begeleider naar de spreekrechtronde komen”, aldus voorzitter Piet Lombaerts.

Begin 2014 voerde het Kortrijkse schepencollege een zogenaamde spreekrechtronde in voor de start van de gemeenteraad. Daarbij kan een Kortrijkzaan een vraag stellen aan het stadsbestuur. “Een vraag die kadert in het algemeen belang”, stelt gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA). “De andere voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de spreekrechtronde zijn dat je Kortrijkzaan, ouder dan 16 bent en dat je geen technische vragen stelt.”

“In het verleden heb ik als voorzitter al vragen geweigerd. Wie wil tussenkomen over een particuliere kwestie, zal niet gehoord worden. Ook vragen waarbij een heel technisch antwoord zal worden gegeven, zijn niet aan de orde. Ik denk aan vragen die we al kregen over de windmolens in Bellegem of recent over het budget van de stad. Het is beter dat de stadsdiensten daarvoor rechtstreeks worden gecontacteerd.”

In het begin was de spreekrechtronde een succes met vaak tot drie vraagstellers (het maximum, red.), maar de afgelopen jaren raakte het initiatief in het slop: de afgelopen twee jaar vond de ronde slechts drie keer plaats… Om meer mensen de kans te geven een vraag te stellen, wordt de leeftijdsgrens afgeschaft. Dat gebeurt op voorspraak van Groen. “We deden dit voorstel op de gemeenteraad van november”, aldus Matti Vandemaele. “Het leek ons een goed idee om ook jongeren en kinderen jonger dan 16 warm te maken voor een dergelijk initiatief. De mosterd haalde ik deels in Gent, al is er daar met 12 jaar wel nog een leeftijdsgrens.”

Veilige schoolomgeving

Op het vorige bureau van de fractieleiders (naast gemeenteraadsvoorzitters Piet Lombaerts zitten daarin Hannelore Vanhoenacker voor CD&V, Wouter Allijns voor Open VLD, Marc Lemaitre voor SP.A, Liesbet Maddens voor N-VA en Matti Vandemaele voor Groen, red.) werd het voorstel unaniem aanvaard. Piet Lombaerts: “Kinderen van een jeugdbeweging of een school kunnen hun vraag stellen over bijvoorbeeld hun lokalen of de veiligheid van de omgeving van hun school… Dat zal een meerwaarde zijn voor de gemeenteraad en de kinderen zullen zo ook meteen kennis kunnen maken met de raad.”

De nieuwe manier van werken moet op de gemeenteraad van 15 januari worden goedgekeurd. Vanaf februari 2018 is de ‘nieuwe’ spreekrechtronde in voege. Wie een vraag wil stellen, moet die wel minstens vijf dagen voor de gemeenteraad doorsturen naar stadsbestuur@kortrijk.be of invullen op www.kortrijk.be/formulieren/spreekrechtronde. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier