Ook burgemeester De Clerck probeerde KVK-voorzitter Allijns te strikken

Redactie KW

Maandenlang trachtte de Kortrijkse N-VA Joseph Allijns te overtuigen om lijsttrekker te worden. CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck erkent nu in de Stedenspecial over Kortrijk van Knack dat ook hij met de voorzitter van KV Kortrijk rond de tafel zat.

Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) bevestigt de geruchten dat ook hij samen zat met Joseph Allijns. “Ik heb hem gezegd dat hij met zijn politieke ervaring welkom was bij ons. Aangezien hij ook effectief in Kortrijk is komen wonen, opende dat perspectieven. Ik ken hem al langer. Bij KV Kortrijk heeft hij bewezen dat je met hem dingen kunt realiseren. Maar hij heeft er nu dus voor gekozen voorzitter van de club te blijven.”

Oud-VLD-schepen in Menen

Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk en oud-VLD-schepen in Menen, stond met stip op één om de N-VA van hun lijsttrekkersprobleem af te helpen. De paringsdans duurde maanden. De vooropgestelde deadlines werden voortdurend overschreden.

Joseph Allijns, wiens zoon Wouter voorzitter werd van de jongerenafdeling van Open VLD in Kortrijk en daar op de lijst zal staan, is ondertussen wel naar Kortrijk verhuisd. Maar lijsttrekker van N-VA werd hij niet. Begin mei was de partij het aanhoudende uitstel beu en schoof ze de nobele onbekende Catherine Waelkens (60) naar voor, licentiate in de economie, huismoeder van een gezin met zes kinderen, afkomstig uit Roeselare en sinds haar verhuizing naar Kortrijk een achttal jaar geleden ook al een poos actief in de lokale N-VA-afdeling.

Geen band met N-VA

Bij de N-VA veranderden ze prompt het geweer van schouder. ‘Achteraf gezien zijn we heel tevreden met Catherine Waelkens’, zegt Bert Maertens, de Izegemse lijsttrekker die vanuit het arrondissement de Kortrijkse afdeling bijstaat. “Liever iemand die capabel is en uit de eigen rangen komt dan iemand die geen band heeft met de N-VA. Waelkens werd voorgedragen door ons voltallig bestuur. Ze is bovendien de enige vrouw tussen de andere lijsttrekkers. Dat pleit in ons voordeel.”

(HCA)

Meer over de Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen in de stedenspecial over Kortrijk in Knack van woensdag 20 juni en in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier