Onenigheid over tevredenheidsenquête in Menen

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad maandagavond stelde oppositieraadslid Philippe Mingels (SP.A/Groen) serieuze vragen bij de tevredenheidsenquête. “Die is niet representatief doordat iedereen de vragenlijst kan invullen.”

De stad Menen wil graag weten hoe de bewoners over het beleid denken. Samen met het onderzoeksbureau Qurieus uit Izegem worden 850 inwoners bevraagd. Die 850 werden willekeurig gekozen op basis van leeftijd, geslacht en plaats waar ze in Menen wonen. Elk van die 850 mannen en vrouwen kregen vorige week een brief in de bus. Ze kunnen kiezen of ze die enquête op papier of digitaal invullen. Als je voor de digitale versie koos… kon je gewoon op www.menen.burgerpeiling.be terecht.

Philippe Mingels (SP.A/Groen) probeerde dat even uit en toen bleek dat hij – ook al behoorde hij niet tot 850 uitverkorenen – de enquête perfect kon invullen, sloeg hij alarm. Hij vroeg tijdens de gemeenteraad dan ook waarom er aan elke kandidaat geen wachtwoord gekoppeld werd. “Nu kan iedereen de enquête invullen en kunnen fans van het gemeentebestuur of tegenstanders de enquête naar hun hand zetten”, foeterde hij in de gemeenteraad.

Volgens Qurieus is het niet nodig om een wachtwoord aan een digitale enquête te koppelen omdat het niet de bedoeling was dat de link doorgegeven werd. “Zo’n wachtwoord verhoogt de drempel tot deelname aan de enquête”, geeft Mathias Vandenbussche van Qurieus mee. Volgens hem zijn er een aantal veiligheden ingebouwd die eventueel misbruik kunnen voorkomen. Zo worden onlogische antwoordpatronen er volgens hem uit gegooid.

(CR)

Onenigheid over tevredenheidsenquête in Menen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier