Onderwijzeres Tania Folie als onafhankelijke op SP.A-lijst

Tania Folie. © Davy Coghe
Redactie KW

Onderwijzeres en bezieler van het ‘schoolschaken’ Tania Folie neemt als onafhankelijke op de SP.A-lijst deel aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ze wil burgerzin bij kinderen en jongeren stimuleren en onder meer een groot grondschaakbord aanleggen in de binnenstad.

Gemeenteraadsvoorzitter en parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) stelde samen met schepen van onderwijs Pablo Annys (sp.a) een nieuwe onafhankelijke kandidate op de SP.A-lijst voor. Het gaat om Tania Folie, moeder van Timber Lelief en partner van Paul De Wael. De 56-jarige onderwijzeres geniet in sociale- en onderwijskringen enige bekendheid als bezieler van het project schoolschaken. Daarbij wordt het principe van het schaken toegepast tijdens het lesgeven. “Leerlingen worden zo getriggerd om enkele stappen vooruit te denken en en worden er eenvoudigweg slimmer van. Schaken gaat over winnen en verliezen, over aanvallen en verdedigen. Over het besef dat het soms eens goed is een nederlaag te incasseren om er dan later versterkt uit te komen; allemaal zaken die terug komen in het dagelijkse leven”, zegt Tania Folie. “Ik trok met het schoolschaken heel Vlaanderen rond en zette Vlaamse toernooien op, waarbij scholen tegen elkaar spelen. Dat creëert verbondenheid, gezamenlijke vechtlust in een positieve zin.”

“Hard moeten knokken”

“De SP.A heeft mijn projecten altijd sterk gesteund en ik waardeer dat. Maar ik wil een vrije denker zijn en blijven en daarom kies ik ervoor om mij als onafhankelijke op die lijst aan de kiezer te presenteren. Ik heb veel sympathie voor SP.A omwille van haar strijd voor sociale vooruitgang, maar ik hecht ook veel belang aan de groene thema’s. Als dochter van zelfstandigen wil ik ook de kleine middenstander verdedigen. In mijn leven heb ik heel hard moeten knokken en ik heb de smaak van armoede geproefd. Mijn vader runde een kleine autogarage aan de Buffelbrug maar de zaak ging op de fles. Het raakte ons gezin hard en mijn ouders gingen uit elkaar. Het was niet eenvoudig om de eindjes aan elkaar te knopen, maar we hebben er ons doorgeslagen en ik heb zelf een mooie loopbaan in het onderwijs uitgebouwd. Daarbij had ik steeds aandacht voor het sociaal versterken van jongeren.”

Schaakbord in binnenstad

“Van 1982 tot 1991 was ik leerkracht voor dove kinderen bij Spermalie, daarna werkte ik bijna tien jaar als beleidsondersteuner bij Vakantiecentrum De Lombarde. Van 2001 tot op vandaag ben ik leerkracht lager onderwijs in de basisschool Brugge Centrum van het gemeenschapsonderwijs. Via mijn schaakproject kon ik heel veel mensen samenbrengen en verbinden. Ik ben er trouwens pleitbezorger van om een groot grondschaakbord aan te leggen in de binnenstad. Je ziet dat in enorm veel andere steden in het buitenland en dat is er steeds een groot succes. Het nieuwe aangelegde ‘t Zand lijkt daarvoor een perfectie locatie.” Tania zette zich als vrijwilliger onder meer in voor de kinder- en jongerentelefoon, voor pleegzorg binnenstad, voor anti-pestcampagnes en voor de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen. “Ik wil nog meegeven dat ik erg positief sta tegenover de manier waarop Renaat Landuyt de stad bestuurt. Hij kiest ervoor voor om in stilte te werken aan lange-termijnprojecten in het belang van de stad.”

(PDV)