Onbestuurbaarheid loert om de hoek in Staden

© Joke Couvreur
Redactie KW

Meerderheidsraadslid Koen Demonie (N-VA) stuurde maandag opnieuw zijn kat naar de Stadense gemeenteraad. Een afwezigheid met serieuze gevolgen voor de meerderheid.

Die coalitie heeft immers maar één zetel op overschot. Doordat Koen Demonie niet opdaagde en de CD&V-oppositie voltallig present tekende, was er voor een aantal belangrijke items op de agenda geen meerderheid meer. Zo was er geen meerderheid rond de aanpassingen aan het strategisch meerjarenplan 2014-2020 voor zowel gemeente als OCMW en voor het gemeentebudget 2015.

Stemmenkanon zonder schepenzetel

Koen Demonie was ook tijdens de vorige raadszitting al afwezig. Het is een publiek geheim dat het meerderheidsraadslid niet gelukkig was met het feit dat hij geen schepenzetel kreeg, alhoewel hij bij de verkiezingen het tweede hoogste aantal stemmen op de N-VA-lijst kreeg. Volgens Koen Demonie werd hem van alles beloofd om het verlies van dat schepenzitje te compenseren, maar kwam daar niks van in huis. Hij verwijt de meerderheid ook wanbestuur. Zo werd de grond die aangekocht werd voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne volgens hem veel te duur betaald.

Gemeenteraadsvoorzitter Bart Bostoen (Open VLD) zei te hopen dat elk raadslid beseft welke gevolgen het niet goedkeuren van het meerjarenplan en het budget heeft. Volgens Bostoen moet de gemeente zich, zolang er niks goedgekeurd is, beredderen met voorlopige twaalfden. Concreet betekent dit dat elke maand enkel de voorziene, geplande uitgaven kunnen uitgevoerd worden. Ook de investeringen worden volgens de gemeenteraadsvoorzitter on hold gezet.

Onafhankelijk of overstap naar CD&V?

Vraag is wat Koen Demonie van plan is. Stapt hij over naar CD&V, of gaat hij als onafhankelijke zetelen? In dat laatste geval dreigt de onbestuurbaarheid, wat tot een mogelijk ingrijpen van de gouverneur en zelfs tot een nieuwe coalitie kan leiden. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) heeft het geen zin om vooruit te lopen op mogelijke scenario’s. “Als er een probleem is, zullen we dat proberen op te lossen”, aldus de burgervader. “Koen moet een fundamentele reden hebben om de zaken te blokkeren. Als die reden niet voldoende is, hebben we een plan B klaar.”

CD & V-fractieleider Hans Mommerency zegt dan weer dat Koen Demonie geen contact heeft opgenomen met CD&V in het kader van een mogelijke overstap. “Als Koen Demonie zich toch aanbiedt, zullen we dat probleem oplossen als het zich stelt”, aldus Hans Mommerency. “We hopen in elk geval dat er een oplossing voor de bestuursimpasse komt, zodat er verder gewerkt kan worden.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier