Olympiazwembad in Brugge blijft dan toch provinciaal

Jos Remaut

Normaal was voorzien dat de provincies op 1 januari 2018 alle sportbevoegdheden zouden moeten afgeven, maar omdat zowel de stad Brugge als Vlaanderen het niet zien zitten om het over te nemen, zal de situatie van het Olympiabad blijven zoals ze is : een samenwerkingsverband tussen de provincie en de stad Brugge.

Dit werd recent door de Vlaamse Regering beslist, op een zogenaamde ‘elektronische zitting’, want de regering is met vakantie. Bedoeling was om, na de definitieve goedkeuring van het voorontwerp van decreet over de vernieuwde taakstelling en de gewijzigde financiering van de provincies eind mei, definitief vast te leggen welke bevoegdheden en instellingen van de provincie overgaan naar een andere overheid, en naar wie.

Uitgangspunt hierbij is dat de provincies vanaf 1 januari 2018 niet langer meer bevoegd zullen zijn voor persoonsgebonden materies : sport, welzijn, cultuur en jeugd. Maar in de praktijk bleek het niet altijd gemakkelijk om deze materies af te scheiden van andere provinciale bezigheden of instellingen. Zo kan er aan een provinciaal domein, in principe grondgebonden en dus blijvend provinciaal, een museum verbonden zijn, wat dan weer onder cultuur valt. Stof voor discussie dus, want partijen als bijvoorbeeld N-VA willen zo weinig mogelijk provincie, CD&V is dan weer een believer van de provincie.

Maar de regering is er nu dus uitgeraakt, en de definitieve lijst die ondertussen is gepubliceerd, moet een einde maken aan de discussie en de onduidelijkheid.

Overlopen we even deze lijst, bevoegdheid per bevoegdheid.

Sport

– De gehandicaptensport (G-sport) wordt overgeheveld naar de Vlaamse overheid en ingekanteld in het Agentschap Sport Vlaanderen.

Bovenlokale sportmanifestaties gaan ook volledig over naar Vlaanderen, via het Permanent Overlegorgaan Sportpromotie. Hierin zetelen naast de Vlaamse overheid ook de sportfederaties en de lokale overheden.

Bovenlokale sportinfrastructuur : lopende dossiers worden overgenomen door Vlaanderen.

Omlopen, paden en routes : mountainbike, lopen, kajak en skeleerroutes gaan naar Vlaanderen in samenwerking met de betrokken gemeenten. Idem voor wat betreft de ruiterpaden, maar hier zal de provincie ook nog een vinger in de pap hebben : ze blijft verantwoordelijk voor aanleg, onderhoud en bewegwijzering van de paden en kan hier vanuit haar bevoegdheid voor toerisme ook promotie voor voeren.

Provinciale uitleendiensten sport : dit materiaal wordt overgebracht naar de provinciale uitleendiensten van Sport Vlaanderen.

– De sportprijzen worden overgeheveld naar de Vlaamse overheid en/of de gemeenten

– Instellingen : voor het provinciaal olympisch zwembad blijft de huidige juridisch-financiële constructie behouden, de Gavers in Harelbeke blijven volledig provinciaal, en de Transfosite in Zwevegem eveneens.

Welzijn

sociale kaart en impulsbeleid intrafamiliaal geweld gaan over naar Vlaanderen. Idem voor armoedebeleid, al kunnen de provincies bij de uitoefening van grondgebonden bevoegdheden als economie en huisvesting de gevolgen op het vlak van armoede mee in rekening brengen.

– ook netwerkondersteuning wordt overgedragen aan de Vlaamse overheid. Maar deze zal onderzoeken in hoeverre het toch niet interessant kan zijn van dit op provinciaal of subprovinciaal niveau te organiseren. Op basis van de hierbij gemaakte keuzes kan dan de overdracht van het provinciepersoneel concreet georganiseerd worden.

sociale planning gaat op in de algemene statistische dienst van de provinciale overheid.

de situatie rond de vzw Unie-K (Ons Erf Brugge, De Waaiberg Gits en ‘t Venster Emelgem) blijft ongewijzigd : de provinciale lening blijft doorlopen.

Cultuur en jeugd

– Hier gaat zowat alles over naar Vlaanderen, ook het regionaal cultureel erfgoedbeleid en de ondersteuning van het vrijwilligerswerk via een gratis vrijwilligersverzekering. Bij het regionale depotbeleid is er een kanttekening over de nood- en transitdepotinfrastructuur die door de provincies is opgebouwd : hier zal een oplossing op maat worden uitgewerkt.

– De provinciale uitleendiensten (behalve die voor sportmateriaal) blijven bij de provincie.

Instellingen :

° Mu.ZEE Oostende, Permekemuseum Jabbeke en Het Lijsternest in Ingooigem gaan naar Vlaanderen.

° Het provinciaal museum Raversyde in Oostende blijft volledig provinciaal.

° De museale collectie (landbouw, ambachten en karren) van het provinciaal domein Buslkampveld gaat over naar Vlaanderen, het domein zelf blijft provinciaal.

° Het platform voor actuele kunst Be Part in Waregem gaat over naar de steden Waregem en Kortrijk.

° De provinciale erfgoedbibiliotheek Westflandrica in Het Tolhuis in Brugge gaat over naar de stad Kortrijk.

“Rommeltje”

De Vereniging van Vlaamse Provincies toont zich alvast tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is, en merkt op dat er uiteindelijk een aantal belangrijke zaken toch bij de provincies gebleven zijn.

Onze eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) stelt dat de Vlaamse Regering er toch wel een rommeltje heeft van gemaakt. “Neem nu het Olympiazwembad in Brugge. Men heeft de stad Brugge gevraagd om het volledig over te nemen, maar die wou het niet. En Vlaanderen wilde het ook niet. Het zwembad blijft dan maar bij ons, omdat niemand anders het wil, terwijl dat louter om sport gaat. Be-Part, het Platform voor actuele kunst in Waregem, wordt dan weer overgenomen door Waregem én Kortrijk. Waar zit de logica? “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier