“Oekraïne verdient beter”, zegt Poperingenaar Merosja Devos

© MD
Redactie KW

Als oorlogszoon van een Oekraïense moeder en een Vlaamse vader heeft Merosja Devos (68) uit Poperinge altijd heel nauwe banden onderhouden met zijn familie in Oekraïne. Hij volgt de huidige politieke situatie van nabij. “Dit prachtige land verdient veel beter”, zegt Merosja.

Merosja hoopt vooral dat de Russische president Poetin rustig zal blijven in de huidige situatie. “Oekraïners zijn goeie mensen, maar kunnen wel hard zijn als het echt nodig is. Ik spreek Oekraïens en mijn kozijnen spreken wat Nederlands. Tijdens bezoeken of telefoongesprekken, kunnen wij dus elkaar goed verstaan. Mijn familieleden zijn de laatste maanden gelukkig nooit in gevaar geweest. In hoofdstad Kiev was het dus wel heel veel erger. Een dochter van een kozijn woont en werkt daar. Zij was wel echt bang”, vertelt Merosja, die na het overlijden van zijn moeder altijd alleen naar Oekraïne trok. “Mijn inmiddels overleden vrouw Jenny Crabeels reisde niet graag en kinderen hadden we niet.”

Merosja Devos weet zeker dat wanneer de democratische leden van de oppositie binnenkort weer aan de macht zullen zijn, Oekraïne als de graanschuur van de wereld, zeker toenadering zal zoeken tot de E.U. “Wie nu de volgende president zal worden na de verkiezingen van 25 mei, is niet zo belangrijk. De mensen hebben genoeg van dictator Poetin en zijn Russische inmenging”, besluit de Poperingenaar met Oekraïense roots.

(PC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier