OCMW-voorzitter Ieper roept jongeren op om geen dialect te praten met migranten

Jongeren gingen opnieuw in debat met lokale politici. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de raadzaal van het stadhuis organiseerde KRAS, het scholierenparlement, maandag een debat rond migratie met een aantal kopstukken van Ieperse politieke partijen.

Jongeren gingen opnieuw in debat met lokale politici. Ze doen dat voor KRAS, het scholierenparlement. KRAS is een discussie- en rollenspel dat jongeren van de derde graad secundair onderwijs de kans biedt om hun mening op de wereld los te laten.

Dit jaar is het mondiale thema waarrond wordt gediscussieerd ‘migratie’. De deelnemers kropen in de huid van verschillende groeperingen (bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Hongarije, Frontex, UNHCR, CDU, familie Konaté…) en verdedigden hun belangen.

Ook dit jaar doet Ieper weer mee met een 25-tal jongeren uit vier scholen: KTA Ieper, KA Ieper, Immaculata Ieper en College Ieper. Zij debatteren sinds oktober 2017 vanuit verschillende rollen over problemen en oplossingen dat het thema migratie met zich meebrengt. Ze werkten vier concrete vragen uit voor schepen Eva Ryde (N-VA), schepen Dominique Dehaene (CD&V), OCMW-voorzitter Marieke Cloet (CD&V), eerste schepen Jef Verschoore (CD&V), schepen Stephaan De Roo (CD&V), Philip Bolle (SP.A), Vera Lannoo (Groen), Nancy Six (Vlaams Belang) en Thijs Descamps (Open Ieper).

Opmerkelijk: het Ieperse jongerenparlement bestaat vooral uit meisjes. We tellen dertien meisjes en twee jongens.

Hulp aan migranten

De eerste vraag ging over hulp aan migranten. “Het probleem in Ieper is dat we ver van Brussel en Antwerpen zitten, waardoor het niet evident is om tolken tot hier te krijgen. Dat is heel kostelijk. Vandaar onder andere dat we de migranten zoveel mogelijk aansporen om Nederlands te leren”, zei OCMW-voorzitter Marieke Cloet. “Ook jongeren kunnen hun steentje bijdragen door in het uitgaansleven met die mensen algemeen Nederlands te spreken in plaats van dialect.”

Opmerkelijk: het Ieperse jongerenparlement bestaat vooral uit meisjes

SP.A-voorzitter Philip Bolle brak een lans voor het ondersteunen van officieuze tolken. Vera Lannoo (Groen) wil dat stad Ieper een buddysysteem uitbouwt.

Nancy Six (Vlaams Belang): “Wij hebben liever geen gepamper van migranten. We moeten zorgen dat we door onze sociale ingesteldheid geen aanzuigeffect creëren.”

Stephaan De Roo (CD&V) haalt zijn bezoek aan Wa in Ghana aan. “Als je daar geweest bent, dan vreet dat aan je geweten. Ik heb er dan ook alle begrip voor dat ze naar hier komen en wij moeten hen ten volle ondersteunen.”

Jongeren gingen opnieuw in debat met lokale politici.
Jongeren gingen opnieuw in debat met lokale politici.© TOGH

Verder wilden de jongeren de Uitpas uitbreiden voor jeugdbewegingen en sportclubs. Schepen Eva Ryde (N-VA) antwoordde dat die uitbreiding voorzien is. “Vanaf 1 september willen dat geleidelijk invoeren. Eerst selecteren we een jeugdbeweging en sportclub die dat willen testen, waarbij de houder van de Uitpas 20 procent van de kosten nog betalen, de vereniging in kwestie 40 procent en de stad 40 procent”, aldus Ryde.

Invoering van een buddysysteem

Een derde vraag ging over de invoering van een buddysysteem waarbij Ieperlingen in contact kunnen komen met migranten. “Dat moet getoetst worden aan de wet op de privacy“, zei Marieke Cloet. “Niet iedereen kan goed omgaan met migranten.”

Op 4 mei trekken ze naar Brussel om samen met 600 andere jongeren te debatteren met nationale politici.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier