Nog stilte voor de storm in Poperinge

Christof Dejaegher. © MD
Jeroen Laseure

Hoe staan de Poperingse partijen ervoor, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen? CD&V en Samen willen graag een vervolg breien aan de voorbije twaalf jaar, maar daar willen Open VLD, N-VA, Vlaams Belang en Groen graag een stokje voor steken.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Na de verkiezingen in 2012 beslisten CD&V en Samen om opnieuw in zee te gaan met elkaar. Sabien Lahaye-Battheu had met Open VLD nochtans graag een meerderheid gevormd met N-VA, Groen én Samen, maar Jurgen Vanlerberghe koos uiteindelijk voor een nieuwe coalitie met CD&V. “We hebben een goede legislatuur achter de rug, zonder echt grote ruzies tussen meerderheid en oppositie“, meent burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Intussen zijn we de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in alle rust aan het voorbereiden. Het worden verkiezingen zonder William de Sagher en Marleen Baelde, dus we moeten op zoek naar enkele nieuwe mensen. Onze leden van het schepencollege hebben wel aangegeven dat ze er allemaal graag nog een termijn willen bij doen. Over plaatsen op de lijst is nog niet gesproken, behalve dat ik de lijsttrekker word. Of we na de verkiezingen opnieuw graag een meerderheidscoalitie willen vormen met Samen? Daar ga ik geen grote uitspraken over doen. Het is aan de kiezer om te oordelen.”

Schepen Jurgen Vanlerberghe (Samen) is ook bezig met de lijstvorming. “Het schiet goed op en er zal wat vernieuwing zijn op de lijst. Of ik lijsttrekker word? Dat kan ik nog niet bevestigen. We hopen wel dat we van de kiezer een mandaat krijgen om ons positieve beleid van de voorbije 12 jaar verder te zetten. Meer kan ik nu nog niet vertellen.”

Patrick Schatteman

Sabien Lahaye-Battheu.
Sabien Lahaye-Battheu.© MD

Open VLD is ook volop bezig met de voorbereiding. “We zijn met een aantal werkgroepen aan de slag zijn om voorstellen te formuleren over heel wat thema’s”, vertelt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu die deze week enkele dagen in Sint-Petersburg verbleef met de InterParlementaire Unie. “Al onze leden hebben begin deze maand een brief gekregen. Iedereen krijgt de kans om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap en uiteindelijk zal het bestuur de knoop doorhakken.”

“Ons doel is om straks deel uit te maken van de meerderheid” – Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD)

“We zullen zorgen voor vernieuwing op de lijst, maar onze actieve mandatarissen blijven op post tot aan de verkiezingen. Of we al nieuwe namen bekend kunnen maken? Onze voorzitter Patrick Schatteman heeft al te kennen gegeven dat hij zeker zal kandideren. Hij woont pas sinds 2005 in Poperinge, maar voelt zich intussen een rasechte Poperingenaar. Ons doel is om straks deel uit te maken van de meerderheid, maar dat is de keuze van de kiezer.”

Jean-Marie Blondeel

Jean Marie Blondeel.
Jean Marie Blondeel.© MD

Bij N-VA is de lijsttrekker wel al bekend: Jean-Marie Blondeel. “Jean-Marie volgde Martin Dewulf enkele jaren geleden al op als onze fractieleider in de gemeenteraad”, vertelt voorzitter Jan Jacobs. “De voorbije jaren hebben we heel wat ervaring kunnen opdoen in de gemeenteraad en we hebben onze stempel kunnen drukken. Ook wij zijn op zoek naar nieuwe kandidaten voor de lijst, maar hebben in tegenstelling tot de traditionele partijen geen zuilen waaruit we kunnen rekruteren. We merken dat het voor sommige mensen moeilijk ligt om hun politieke nek uit te steken. Met drie zetels waren we nieuw in de gemeenteraad en ons doel is om nog meer zetels binnen te halen, zodat we nog meer kunnen wegen op de raad en de vorming van de meerderheidscoalitie.”

“We willen nog meer wegen op de raad en de vorming van de meerderheid” – Jan Jacobs (N-VA)

Ten slotte hebben we nog Vlaams Belang en Groen die elk één zetel in de wacht konden slepen. “Met Vlaams Belang zijn we ook begonnen met de lijstvorming en ik zal optreden als lijsttrekker“, vertelt Martine Vanbrabant, fractieleider in de gemeenteraad. “Er zijn ook al enkele andere mensen die bevestigd hebben, maar vragen om nog even te wachten om alles openbaar te maken. Ons doel wordt om zeker de huidige zetel te behouden en als het kan te gaan voor een tweede.”

Voor Groen was raadslid Stéphanie De Maesschalck niet bereikbaar voor commentaar.