Nog geen nieuwe bestemming gevonden voor kerk van Oudekapelle

Redactie KW

Er is niet veel animo om de Sint-Jan-De-Doperkerk van Oudekapelle om te vormen tot een erfgoeddepot. Dat was te horen in Diksmuide op de gemeenteraad van maandag 22 september. In afwachting van een andere herbestemming blijft de kerk behouden voor de erediensten. Voor het idee om de kerk van Lampernisse om te bouwen tot een urnenkerk is een haalbaarheidsonderzoek opgestart.

Op de agenda van de Diksmuidse gemeenteraad van maandag 22 september werd de goedkeuring gegeven voor de tweede fase van herstellingswerken aan de Sint-Jan-De-Doperkerk van Oudekapelle. Het dak en de dakgoten worden vernieuwd en hier en daar wordt metselwerk gerestaureerd. De kosten worden geraamd op een grote 277.000 euro.

215.000 euro wordt dan weer voorzien voor het restaureren van de brandglasramen van de Sint-Pieterskerk van Nieuwkapelle. Voor beide dossiers wordt gerekend op een subsidie van 30% van de Vlaamse overheid.

Schepen Martin Obin (CD&V) had ook informatie over de toekomst van de kerk van Lampernisse. “Er is een denkpiste om de kerk van Lampernisse te herbestemmen als urnenkerk”, zegt hij. “Hiervoor zijn we ingestapt in een PDPO-project ‘toekomst parochiekerken op het platteland’. Het idee om een urnenkerk te ontwikkelen in de Heilige Kruisverheffingskerk van Lampernisse past perfect binnen de doelstellingen van dit project. Het ontwerpbureau Desmet-Vermeulen & Noa architecten is aangesteld door de WVI om een haalbaarheidsonderzoek op te maken.

Ook voor de kerk van Oudekapelle werd al nagedacht over een mogelijke herbestemming. “We bespraken de mogelijkheid met de provincie West-Vlaanderen om er een erfgoeddepot in onder te brengen”, klonk het bij Martin Obin. “Maar omdat er in de provincie al een aantal erfgoeddepots zijn, lijkt dit niet meer aangewezen. Ook andere depotfuncties lijken een eerder beperkt draagvlak te hebben. Zoals afgesproken blijft deze kerk behouden voor de erediensten tot er een passende herbestemming gevonden wordt.”

Koen De Hantsetters (N-VA) had zijn bedenkingen: “Als je kijkt naar de bedragen die de herstellingen kosten, zou ik werk maken van een spoedige herbestemming. Daarom gaan wij ons onthouden.” Ook de andere oppositiepartij Idee2006 onthield zich: “We missen een toekomstvisie op langere termijn”, aldus Jan Van Acker (Idee2006). “Is een dergelijk bedrag nog te verantwoorden voor een kerk die nauwelijks nog gebruikt wordt? Als men toch een functie zoekt voor de kerk van Oudekapelle, waarom van die kerk dan geen urnenkerk maken in plaats van in Lampernisse?” “Als uit de haalbaarheidsstudie blijkt dat Lampernisse niet geschikt is als urnenkerk kunnen we met dat idee nog altijd uitwijken naar Oudekapelle”, vond Martin Obin.

Tenslotte onthield ook Mieke Vanrobaeys (onafhankelijk) zich wegens “geen toekomstvisie naar de kerken toe.” “Ik nodig u uit om voorstellen te doen”, was het antwoord van Martin Obin.

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier