Noël Vansteeland slaat Izegemse raad met verstomming : “Eind dit jaar stop ik ermee”

Noël Vansteeland © Frank Meurisse
Jos Remaut

Totaal onaangekondigd zorgde het Open VLD-gemeenteraadslid voor dé surprise van de avond op de gemeenteraad van Izegem : na 27 jaar in de oppositie houdt hij het voor bekeken.

Noël had zijn mededeling netjes opgespaard tot het einde van de zitting van vanavond, die overigens helemaal in het teken stond van het overlijden van oud-burgemeester en gewezen federaal minister André Bourgeois.

Dat Noël Vansteeland, die na de verkiezingen van 1988 zijn entree maakte in de raad, er nu plots mee ophoudt, heeft volgens hem helemaal geen politieke redenen (recent braken drie Open VLD-jongeren met de partij om de nieuwe partij Vi-Zie op te richten), maar de beslissing heeft alles te maken met persoonlijke redenen.

“Mijn beslissing is louter gebaseerd op en uitsluitend gelinkt aan het niet meer verenigbaar zijn van dit mandaat met mijn dagelijkse professionele activiteiten en mijn weinige vrije tijd die mij nog rest daarbuiten. Ik ervaar dat ik mij niet meer voor de volle 100% kan inzetten om zowel de verplichtingen die ik heb t.o.v. onze stad en van mijn partij na te komen”, klonkt het rustig en vast uit de mond van Noël, die wel toegaf dat hij het zal missen en heel uitdrukkelijk zijn echtgenote Carine Demeulenaere bedankt voor de steun die ze hem al die jaren gaf. Carine was trouwens in de zaal aanwezig.

“Je zou fantastische schepen geweest zijn !”

Een flink applaus volgde op de tussenkomst. Iedereen was echt wel onder de indruk. Voorzitter Geert Bourgeois (N-VA) improviseerde alvast kort een bedanking. Hij prees Vansteeland om zijn dossierkennis, zijn gedrevenheid en zijn opbouwende ingesteldheid. “Het is jammer dat je nooit in de meerderheid hebt gezeten, je zou een fantastische schepen geweest zijn. Je bent ongetwijfeld een van de meest hoffelijke raadsleden die ik ooit gekend heb. Ik kan me niet inbeelden dat je ook maar één vijand gemaakt hebt. We gaan je missen, het ga je goed.”

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) wou daar nog een en ander aan toevoegen, maar hij was zo van zijn melk dat hij eventjes de draad kwijtraakte. Maar hij viel op zijn poten en stelde voor om de bespreking van Visie 2030, die aansluitend op deze raadszitting was voorzien, beter maar een volgende keer te doen en in alle vriendschap met zijn allen een stevige pint te drinken op de gezondheid van Noël Vansteeland. Wat ook gebeurde.

Voor alle duidelijkheid : Noël blijft nog tot het einde van het jaar, daarna zal zijn zitje worden ingenomen door Inge Six.

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Lees ook onze live-verslaggeving van de Izegemse raadszitting op deze nieuwssite.

Inge Six wordt de opvolger in de gemeenteraad.
Inge Six wordt de opvolger in de gemeenteraad.© Foto Frank

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier