Nieuwkomers bij CD&V en Idee Diksmuide

Idee Diksmuide heeft een volledige lijst klaar. (Foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nog minder dan een half jaar voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Diksmuide zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

In Diksmuide zijn CD&V, SP.A-open, Groen, Idee Diksmuide, N-VA en Ondernemend Diksmuide de partijen die ten strijde trekken in de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Of het Vlaams Belang effectief opkomt, is nog niet duidelijk.

Speculatie

Voor CD&V werd burgemeester Lies Laridon als lijsttrekker aangeduid. “Over de volgorde van de andere kandidaten is er nog geen beslissing genomen. Alles wat daarover de ronde doet, is dus speculatie“, liet de burgemeester weten. “De nieuwe kandidaten die door het bestuur aanvaard zijn: Stijn Bekaert (28) uit Diksmuide-centrum, Conny Vanderper (55) uit Beerst, An De Brabandere (33) uit Oudekapelle, Wendi Sinnaeve (47) uit Vladslo en Herlinde Rollez (20) uit Diksmuide-centrum. Petra Declerck uit Nieuwkapelle (39), Robin Dooms uit Diksmuide-centrum (18) en Nele Coopman uit Diksmuide-centrum (40).”

Schepenen paraat

Bij SP.A-open is schepen Kurt Vanlerberghe lijsttrekker, staat schepen Karline Ramboer als tweede kandidate op de lijst en is schepen Bieke Moerman lijstduwer. Andere plaatsen zijn nog niet toegewezen. Als nieuwe kandidaat maakte de partij recent Mark Vanblaere bekend. Op 24 april worden er acht andere nieuwe kandidaten bekend gemaakt. Bij SP.A-open doen de drie huidige schepenen mee. Ook gemeenteraadslid Eric De Keyser is opnieuw kandidaat.

Jongeren

Tijdens de nieuwjaarsreceptie pakte Idee2006 uit met een nieuwe naam. Marc Deprez licht toe: “Wij komen met het merk Idee Diksmuide. Dit is inderdaad een gemeentelijst. Dergelijke lijsten zijn schering en inslag in West-Vlaanderen, zeg maar Vlaanderen. Wij volgen immers niet altijd de krijtlijnen van een Open VLD (zie de doortrekking van de A19, waartegen Idee Diksmuide zich verzet).”

“Alles wat over de volgorde van onze kandidaten de ronde doet, is speculatie”

“Wij maken immers op eigen houtje een programma op maat van de stad en haar dorpen, waarbij het bestuur en de kandidaten van Idee Diksmuide hun mening kunnen ventileren en vanuit dit oogpunt wordt het programma ontworpen. Onze lijst is volledig klaar. Zelf kom ik op als lijsttrekker, op plaats twee staat Katleen Winne, Jan Van Acker staat op plaats drie. Op plaats vier staat een nieuwkomer: juriste Els Leenknecht. Joël Vancoppenolle, ook nieuw, is voorzitter van ABS-Groot-Diksmuide en krijgt plaats zeven op onze lijst. Frank Toye, de bezieler van voetbalclub Sp. Keiem staat ook op onze lijst. Uiteraard hebben wij nog heel wat nieuwe namen met vooral de focus op jongeren. Denken wij maar aan een Heidi Simoens, Johan De Croo, Tom Vanhoutte, Christophe Piron en de 18-jarige student Alex Debeerst. Ook de derde leeftijd is op onze lijst Idee Diksmuide vertegenwoordigd met onder meer Noël Vanhooren. Geert Debaillie neemt niet langer deel aan de verkiezingen. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Jonas, die normaliter lijstduwer Idee Diksmuide wordt als jongere.”

N-VA vindt het nog te vroeg om de lijsten bekend te maken.