Nieuwe schepen Plasschaert en Open VLD wisselen bevoegdheden in Oostende

Bart Plasschaert legde op vrijdag 25 september de eed af als schepen in opvolging van Hilde Veulemans. (Foto HH)
Redactie KW

De nieuwe Oostendse schepen Bart Plasschaert (CD&V) staat de bevoegdheid Begroting af aan zijn Martine Lesaffre (Open VLD). Hij behoudt Financiën en krijgt er Onroerend Erfgoed bij van Open VLD’er Kurt Claeys.

Donderdag 1 oktober was de eerste werkdag van Bart Plasschaert als schepen in opvolging van Hilde Veulemans. “Wij zagen het niet zitten dat een totale neofiet in het schepencollege de begrotingen zou moeten opmaken”, zegt Open VLD-boegbeeld en titelvoerend schepen Bart Tommelein. “De begroting is een heel belangrijk instrument in het stadsbestuur. In het verleden hebben wij de bevoegdheid al twee keer geweigerd en voor andere bevoegdheden gekozen, maar nu leek het ons toch beter om deze bevoegdheid op te nemen. Die gaat naar onze schepen met de meeste ervaring, Martine Lesaffre.”

Onroerend Erfgoed

Wellicht werd ook geoordeeld dat de Begroting beter in handen is van een partij die wat meer politiek gewicht in de schaal kan werpen. Met hun zes zetels wegen de liberalen in de coalitie zwaarder door dan CD&V met drie zetels. Vreemd is wel dat Begroting en Financiën uit elkaar worden getrokken. “Er is geen enkele objectieve redenen waarom beide bij dezelfde schepen moeten zitten”, vindt Bart Tommelein. “Financiën is meer een technisch departement: de belastingreglementen, de inning en controle… In het bestuursakkoord werd wel bepaald dat de belastingen niet verhogen en daar houden we ons aan.”

Open VLD wou het niet zover drijven om kleine broer CD&V ook Financiën af te nemen. Bovendien krijgt Bart Plasschaert een bevoegdheid in de plaats: Onroerend Erfgoed komt over van Open VLD-schepen Kurt Claeys naar de CD&V’er. “Onroerend Erfgoed hoort bij Cultuur”, vindt Bart Tommelein. Voor de duidelijkheid: het vervelende dossier van Hotel du Louvre verhuist niet naar CD&V. Het verlenen van bouwvergunningen blijft bij Ruimtelijke Ordening en dus bij Kurt Claeys.

Lesaffre op begroting

Martine Lesaffre is alvast in haar nopjes met haar nieuwe bevoegdheid. “De begroting is het kloppend hart van de stad. Ik zetel al negen jaar in het schepencollege en was toch al bij enkele begrotingsopmaken betrokken. Vroeger had ik 24 jaar een boekhoudkantoor. Ook toen ik in de oppositie zat, volgde ik de begroting. De grote lijnen van de budgetverdeling liggen vast. Ik zal er goed over wakken dat we onze budgetten niet overschrijden. Wijzigingen worden in de coalitie besproken. Financiën hangt inderdaad nauw samen met Begroting, maar ik zal goed samenwerken met mijn CD&V-collega. Ik zie het echt zitten.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier