Nieuwe premies voor veiliger woningen in Lendelede

Redactie KW

De gemeenteraad besliste om vanaf 1 januari 2016 nieuwe premies toe te kennen voor wie rookmelders of een veilig verwarmingstoestel plaatst of zijn elektrische installatie verbetert in zijn woning.

“Bij een woningbrand zorgen niet de vlammen maar wel de rook ervoor dat de bewoners in hun slaap verstikken”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “En CO-vergiftiging wordt vaak veroorzaakt door slechte verwarmingstoestellen. Het plaatsen van rook- en/of CO-melders kan dit voorkomen. Ook heel wat woningen hebben slechte verwarmingstoestellen en een hoger risico op CO-vergiftiging. Uit onderzoek blijkt dat er ook heel wat woningen zijn waar de elektrische installatie niet in orde is en waar een verhoogd risico op brand is. Lendelede wil daarom inzetten op de maximale veiligheid van private woningen en premies geven voor wie rook- en/of CO-melders plaatst of zijn elektrische installatie verbetert.”

Een rookmelder kost, installatie inbegrepen, 23 euro en de premie bedraagt 20 euro. De premie moet aangevraagd worden bij de milieudienst, de woonwinkel of het Sociaal Thuis. De premie voor wie een veilig verwarmingstoestel plaatst bedraagt 50 procent van de kostprijs van de werken, met een maximum van 350 euro. Wie zijn elektrische installatie verbetert, krijgt 50 procent van de aanvaarde kostprijs terug, met een maximum van 150 euro. De aanvraag moet gebeuren bij het college van burgemeester en schepenen.

(IB)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem, van vrijdag 30 oktober 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier