Nieuwe partij Proo! trekt naar gemeenteraadsverkiezingen Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

In oktober trekken drie gewezen SP.A-mandatarissen van Langemark-Poelkapelle met eigen partij Proo! naar de kiezer. SP.A zelf reageert perplex.

Luc Vandamme, Martine Debruyne en Andy Dewitte kondigen een maand na hun vertrek bij SP.A de geboorte van hun nieuwe partij Proo! en meteen ook hun deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen aan. Door heel wat onenigheid binnen de Langemarkse SP.A – dat te herleiden is tot een dispuut rond lijstvorming en de verdeling van schepenmandaten – namen de drie ontslag. Luc Maddelein (SP.A) en SP.A-voorzitter Jean-Marie Callewaert kunnen nauwelijks geloven dat de drie met een eigen partij opkomen. Callewaert vindt zelfs dat ze hun mandaat moeten terug bezorgen aan de partij. “Dat zou pas eerlijk tegenover de kiezer van wie ze het mandaat kregen”, zegt Callewaert.

Gedachtegoed

“Het logo en de partijnaam dragen alle elementen waar onze partij voor staat”, zegt Luc Vandamme. “Een partij met een positieve vibe, die het rode gedachtegoed met zich meedraagt en een sociaal beleid wil. De tweede ‘o’ staat er om aan te geven dat we open staan voor andere meningen. We willen op een open, zachte en respectvolle manier aan politiek doen. Heel concreet vinden we voldoende sportinfrastructuur, groen en activiteiten in de buurt heel belangrijk. Het groene uitroepteken wijst erop dat we aandacht schenken aan milieu en leefomgeving”, aldus Vandamme.

Proo! wil in oktober met een volle lijst naar de kiezer trekken. Opvallend is dat Lorenz Bourgeois, Patricia Feryn en Elsje Titeca het trio volgt naar Proo!. Twee van hen stonden eerder op de SP.A-lijst. Met de komst van Proo! stonden nog nooit zoveel partijen in Langemark-Poelkapelle.

(pco)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier