Nieuwe burgerbeweging in Veurne gelooft niet in klassieke politiek

Gemeenteraadslid Mario Haelewyck is de initiatiefnemer. © MF
Redactie KW

Gemeenteraadslid Mario Haelewyck uit Veurne is de coördinator van de nieuwe burgerbeweging !NSPRAAK.

Mario Haelewyck wil inwoners verenigen die op een positieve en constructieve manier willen samenwerken aan een beter Veurne en deelgemeenten, los van enige politieke ideologie. Naast zijn eigen kennis en ervaring doet Mario Haelewyck een beroep op het Politiek Platform Vooruit. “De huidige politiek wordt gekenmerkt door een sfeer van winnen en verliezen, waarbij het persoonlijk belang van de politiekers en hun belangengroepen primeert op het algemeen belang. Verkiezingsbeloftes worden niet nagekomen, polarisatie en interne discussies bepalen de politieke agenda”, aldus Mario Haelewyck.

Verschillende achtergronden, levenslopen en ervaringen

“!NSPRAAK kiest voor een alternatieve strategie. Omdat we beseffen dat we allemaal verschillende achtergronden, levenslopen en ervaringen hebben, aanvaarden we dat er ook verschillende perspectieven bestaan. We geloven in dialoog en vrijheid van gedachten om zo tot een consensus te komen. !NSPRAAK wil alle inwoners, ongeacht leeftijd, status, politieke overtuiging of geloofsovertuiging, de kans geven om hun stem te laten horen over de zaken die hen na aan het hart liggen en zelf deel te nemen aan een transparant beleid, los van enige politieke kleur”, klinkt het bij het gemeenteraadslid voor Open VLD.

“Wij zijn niet bang om onze mening te herzien als er betere argumenten op tafel komen”

“Onze burgerbeweging juicht ieder goed idee toe, onafhankelijk vanwaar het komt. Wij zijn niet bang om onze mening te herzien als er betere argumenten op tafel komen. Het gaat namelijk niet om ons belang, maar om het algemeen belang van Veurne. !NSPRAAK streeft ernaar de lokale samenleving te versterken door transparant te besturen met de burgers via overleg en participatie. Inspraak op verschillende niveaus is daarbij het sleutelwoord. Het is ook hoog tijd dat jongeren betrokken worden bij het beleid, want onze jeugd heeft het gevoel dat politici niet bezorgd zijn om hun verwachtingen en dromen. Onze burgerbeweging wil dat gevoel omkeren door onze jongvolwassenen te laten deelnemen zodat ze hun toekomst in eigen handen kunnen nemen. Het is aan de ouderen om hen daarbij te begeleiden en hun ervaringen te delen”, gaat Mario Haelewyck verder.

Nieuwe vormen van burgerparticipatie

“Klink ik wat wollig of idealistisch? Onder andere in Frome in Zuidwest-Engeland wordt het tegendeel bewezen. Daar hebben enkele betrokken burgers beslist om samen het heft in handen te nemen, elk vanuit zijn of haar bezorgdheden, interesses, talenten en mogelijkheden. Die Britten zijn niet gebonden aan traditionele politieke partijen en hebben ook geen vast partijprogramma, maar engageren zich om op een welbepaalde werkwijze en volgens welbepaalde principes samen te werken voor het algemeen belang. Samen slaagden ze erin om finaal alle 17 zetels binnen te halen. Deze beweging kan ondertussen rekenen op een uitgebreide aanhang van vrijwilligers en sympathisanten, die mee vorm geven aan het beleid.”

“Klassieke politiek biedt geen antwoord op de uitdagingen van de toekomst”

“Ook in Vlaanderen wordt reeds volop geëxperimenteerd met nieuwe vormen van burgerparticipatie. De tendens is duidelijk, de klassieke politiek biedt geen antwoord meer op huidige en toekomstige uitdagingen. Burgers willen zelf initiatief nemen”, aldus Mario Haelewyck.

(MF)

Oproep naar geëngageerde inwoners uit Veurne

Initiatiefnemer Mario Haelewyck lanceert een oproep. “Wij willen een zo ruim mogelijke invulling van alle bevolkingsgroepen. Iedereen die begaan is met Veurne en haar deelgemeenten en zich geroepen voelt om op een positieve en constructieve manier aan deze uitdaging mee te werken, is van harte welkom. We zoeken een brede waaier aan talenten en vaardigheden. We denken aan mensen die zich inhoudelijk willen engageren door bijvoorbeeld deel te nemen aan overlegmomenten en workshops of door zich kandidaat te willen stellen. Daarnaast zoeken we ook organisatorische talenten, creatieve geesten en doeners. Wil je meer te weten komen, neem dan gerust een kijkje op www.inspraakveurne.be of op onze Facebookpagina. We kijken uit naar alle input”, aldus Mario Haelewyck.

Meer informatie over Politiek Platform Vooruit op www.vooruit-politiek-platform.be.

Het logo van de nieuwe burgerbeweging !NSPRAAK.
Het logo van de nieuwe burgerbeweging !NSPRAAK.© MF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier