Nieuwe Anzegemse burgemeester: “Verder bouwen aan Claudes werk”

Foto AD
Redactie KW

Schepen Gino Devogelaere (62) uit Ingooigem wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Anzegem. Hij volgt Claude Van Marcke op die bijna een maand geleden totaal onverwacht op 48-jarige leeftijd overleed. Tot de opvolging een feit is, blijft waarnemend burgemeester Rik Colman nog even aan.

Gino Devogelaere is aannemer van landbouwwerken en woont in Ingooigem met zijn vrouw Lydia Detavernier (58). Hij heeft twee dochters Nele (37) en Elien (30). Hij is grootvader van vier kleinkinderen: Léon, Henri, Achiel en Maurice.

Gino en Claude: het waren twee handen op één buik: dezelfde partij, dezelfde zin voor politiek. Elke dag zagen ze elkaar in het gemeentehuis en in het weekend trokken ze samen naar de jubilea en andere festiviteiten. “Hij was meer dan een politicus voor mij. Hij was ‘mijne maat’. Claude heeft van een kleurrijke meerderheid een efficiënt en goed draaiend gemeentebestuur kunnen maken. Dat was zeker niet vanzelfsprekend“, vertelt Gino. “In vijf jaar tijd heeft hij het burgemeesterschap zich eigen gemaakt. Hij had een uitstekende dossierkennis en een sterke communicatie. Met zijn charisma en luisterend oor won hij de mensen voor zich. Claude zou het goed gevonden hebben dat ik het ambt in deze omstandigheden op mij neem. Al had ik dat niet overwogen, mocht ik de steun van het schepencollege niet hebben.”

Projecten in de steigers

De laatste dagen werd de druk groter en groter. “Er werd gevraagd om een beslissing te nemen vanuit verschillende hoeken. Vanuit de provincie, maar ook vanuit de partij zelf werd er geijverd om het ambt niet uit onze partij los te laten. Ik stond niet te trappelen om burgemeester te worden“, geeft Gino Devogelaere toe.

“Mij staat geen makkelijke taak te wachten: Claude was de ultieme bruggenbouwer tussen partijen en ideeën”

“Op deze manier wil niemand dat, maar Claude die zou er wel vrede mee hebben denk ik. Hij heeft vijf jaar hard gewerkt en heeft alles al stevig voorbereid. Ik wil de lopende projecten goed afwerken voor hem, maar vooral voor de Groot-Anzegemnaren. Er staan nog heel wat projecten in de steigers die voltooid moeten worden: het zwembad, Tiegembos, de kerk… Claude zal niet meer zien wat er van zijn hard werk geworden is. Dat is enorm jammer.”

Anja Desmet

Op de gemeenteraad van 14 november zal Anja Desmet uit Vichte de eed afleggen als gemeenteraadslid voor Samen Eén. Daarna bekijken ze wie verantwoordelijkheden opneemt in het schepencollege. Wanneer Gino Devogelaere burgemeester wordt, zal ook zijn ambt als schepen beschikbaar zijn en moet op die plaats een nieuwe naam worden ingevuld.

“De eerste weken nemen we daarover beslissingen, maar voorlopig is ligt nog niets concreet vast. Wat wel zeker is, is dat we als partij er blijven staan om verder te bouwen op wat Claude heeft verwezenlijkt. Mij staat alvast geen gemakkelijke taak te wachten. Claude was de ultieme bruggenbouwer tussen partijen en ideeën.”

(Anneleen Deseyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier