Nieuwe afdeling Jongsocialisten van start

V.l.n.r. Bieke Moerman, Bo Vermet, Kira Davidova en Harley Déopère. (Foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De kersverse afdeling Jongsocialisten werd nog maar net boven de doopvont gehouden of ze liet al van zich horen met twee opzienbarende acties. Via sociale media roepen ze jongeren op om hun initiatief te volgen. Wat bezielt jonge mensen om zich politiek te engageren en dan ook nog eens een pioniersrol op zich te nemen? Daarop hebben de oprichters een enthousiast antwoord.

Voorzitter Bo Vermet is 23 jaar en woont in Keiem. Ze studeert sociaal werk aan de Howest Brugge. Ze houdt van dansen en reizen. “Ik ben zelf naar Bieke Moerman gestapt en heb haar gevraagd of er al een afdeling Jongsocialisten Diksmuide bestond. Dit bleek niet het geval. Bieke heeft ons toen uitgenodigd bij haar thuis om alles samen te bespreken en te bekijken hoe we dit samen konden realiseren”, zegt Bo.

Kritische mening

“Door mijn studies sociaal werk leren we op school hoe belangrijk het is om een kritische mening te hebben en om hiervoor uit te komen. Voor mezelf vind ik het heel belangrijk om mijn gedachten te kunnen bundelen met andere jongeren om samen leuke en nieuwe dingen te realiseren in Diksmuide. Jongeren worden als groep vaak wat vergeten en samen willen we daar verandering in brengen. Persoonlijk streef ik ernaar actief te luisteren naar onze doelgroep en ik wil voor hen iets kunnen betekenen.”

Penningmeester Kira Davidova is geboren in Rostov aan de Don in Rusland, maar woont nu in Esen. Ze is 19 jaar, volgt haar eerste jaar bedrijfsmanagement en marketing-sales in de hogeschool Vives Kortrijk, nadat ze twee jaar moderne en vier jaar sociale en technische wetenschappen studeerde. Kira is een sportief type en gaat graag fitnessen. Ook de relatie met vrienden en familie is voor haar belangrijk. Tijdens het weekend werkt ze in de AR Lounge in Diksmuide.

Kira vertelt hoe zij overtuigd geraakte: “Een tijdje geleden kwam ik toevallig op een debat in de IJzertoren, waar de verschillende politieke partijen in discussie traden. Op dat debat moest Bieke Moerman last minute Monica De Coninck vervangen. Ik was gefascineerd door de manier waarop Bieke antwoordde en rustig bleef, terwijl sommige vertegenwoordigers van andere partijen bij mij een andere indruk hebben achtergelaten. Na dat debat begon ik me toch vragen te stellen over politiek, ook al hield ik me daar voordien totaal niet mee bezig.”

Interesse in bestuur

“Waarom er dingen gebeuren in de gemeente, in de provincie en in ons land en hoe er zaken worden beslist, dat zette me aan om er een antwoord op te krijgen. Achteraf ontmoette ik Bieke en toen vertelde ik haar dat ik het debat had gevolgd. Nadien zijn we met elkaar in contact gebleven. De keuze voor politiek heb ik genomen door te beginnen nadenken over de werken in Diksmuide. Ik stelde me de vraag wie er daarvoor verantwoordelijk was en hoe dat allemaal geregeld werd, omdat mensen altijd klaagden over het feit dat het lang zou duren. Toen Bieke me uitlegde wat daar allemaal komt bij kijken, begon ik het veel beter te begrijpen en kreeg ik ook meer interesse in hoe een stad bestuurd wordt.”

Spreekbuis voor jeugd

Harley Déopère neemt de taak van secretaris voor zijn rekening. Hij is 22 jaar en afgestudeerd aan het VTI Diksmuide in de richting Handel. Nu zit hij in zijn tweede jaar Rechtspraktijk aan Vives Brugge. In het weekend vind je hem op het voetbalveld als assistent-scheidsrechter in eerste provinciale. Hij engageert zich ook als secretaris in de Scheidsrechters Vriendenkring Diksmuide Veurne Westkust.

“Velen denken dat politiek ver boven hun hoofd gebeurt maar eigenlijk is dat heel dichtbij”

“De Jongsocialisten willen een ware spreekbuis zijn voor de Diksmuidse jeugd naar het stadsbestuur toe en jong engagement opnieuw laten opleven in hun stad”, maakt Harley Déopère meteen duidelijk. “Ik zou graag een voortrekker zijn in het bespreekbaar maken van ‘de politiek’ onder de jongeren. Velen denken dat politiek iets is dat ver boven hun hoofd gebeurt, maar eigenlijk is politiek een wij-vorm. Het is heel dichtbij, dagelijks komen we in aanraking met thema’s die heel beslissend zijn in ons leven en waarbij we inspraak kunnen hebben.”

“Daarbij zijn er ook jongeren die oprecht geïnteresseerd zijn in het reilen en zeilen van een gemeente maar die niet begrijpen hoe alles in elkaar zit. Door gesprekken te organiseren, kunnen we de interesses aanwakkeren, nieuwe inzichten aan elkaar bijbrengen en pijnpunten blootleggen. Op die manier kunnen we het begrip politiek zeer concreet maken. Ik heb gekozen voor de SP.A omdat deze partij nog altijd vasthoudt aan de solidariteit van de mensen. Waar het in deze tijd vooral draait om meer individuele vrijheid en ‘ieder voor zich’ blijft de SP.A denken aan het collectief. Het beschermt mensen door hen te ondersteunen waar nodig, we zijn er niet om allemaal tegenover elkaar te staan. Het biedt een toekomst aan jongeren maar ook de ouderen worden niet vergeten. SP.A houdt rekening met iedereen uit de maatschappij.”

Condooms en koekjes

Naar aanleiding van Wereldaidsdag trok het team op 1 december langs alle Diksmuidse cafés om condooms uit te delen. “Daarmee willen we jongeren ervan bewust maken dat vrijen zonder condoom niet zonder risico’s is”, aldus voorzitter Bo Vermet. “Op vrijdag 8 december verkochten we op de kerstmarkt zandkoekjes in het kader van Music For Life. De integrale opbrengst van onze actie gaat naar de vzw Pamperbank, die luieroverschotten inzamelt voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Door de Pamperbank te steunen, geven we kinderarmoede een figuurlijke schop onder de kont”, aldus Kira Davidova.

Bieke Moerman vult aan: “Ik ben nog twee jaar jonger dan 30 en zal die tijd als actief lid meehelpen aan de acties die worden ingericht. Ik wil geen bestuursfunctie omdat ik hen vooral hun eigen weg wil laten gaan. Daarnaast weten ze dat ze me steeds om hulp mogen vragen en ik hen met raad en daad wil bijstaan. Verscheidene enthousiastelingen spraken mij en bestuursleden ondertussen al aan. Ze willen graag aan acties deelnemen en overwegen om lid te worden. Ik ben superblij dat we op zo’n korte tijd zoveel enthousiasme konden aanwakkeren. De condoomactie werd positief onthaald bij de Diksmuidse jeugd, condooms of veilig vrijen zijn zeker geen taboe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier