Nieuw logiesdecreet vandaag aangenomen in het Vlaams Parlement

Cathy Coudyser.
Jos Remaut

In de commissie Toerisme vond deze namiddag de bespreking en stemming plaats van het nieuwe decreet zoals het op 14 oktober is ingediend door een groep van zes parlementairen van de N-VA-CD&V-Open VLD-meerderheid, onder leiding van Cathy Coudyser (N-VA). Het nieuw aangenomen decreet vervangt het vorige logiesdecreet uit 2008.

Het nieuwe decreet wil een aantal zaken vereenvoudigen, en wil ook tegemoetkomen aan de economische realiteit van vandaag, waarbij er een aantal nieuwe vormen of formules van logiesverstrekking zijn. En deze mogen niet uit de boot vallen. Het nieuwe decreet beoogt ook een vermindering van de procedures en de administratieve lasten.

“Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Cathy Coudyser. “We hebben een heel ruime bevraging gehouden van de sector en we zijn Vlaanderen ook gaan vergelijken met de rest van Europa. Het voorstel passeerde ook de Raad van State, waar het gunstig werd beoordeeld. Er werden wel enkele tekstuele aanpassingen voorgesteld.”

“Coachen in plaats van controleren”

“In het nieuwe decreet staan heel wat minder regeltjes allerhande. De filosofie is dat het beleid de logiesverstrekkers moet begeleiden en coachen eerder dan voortdurend te controleren. Wij willen het ondernemerschap wel aanmoedigen eerder dan te ontmoedigen en kwaliteit nastreven bij álle logiesverstrekkers.”

“We willen iederéén die logies aanbiedt over de lat helpen. Wat met het vorige decreet niet meer mogelijk was, omdat er heel wat nieuwe initiatieven buiten het decreet dreigden te vallen. We willen zeker nog gaan controleren, maar steekproefgewijs en met de focus op de “cowboys” die eruit moeten”, aldus nog Cathy Coudyser.

Onder de indieners van het voorstel van decreet in kwestie waren ook nog twee andere West-Vlamingen, uit toeristische steden van formaat : Johan Verstreken (CD&V) uit Oostende en Ann Soete (N-VA) uit Brugge.

Kritiek op vrijwillige aanmelding

Tegen hun voorstel is begin deze maand nog felle kritiek geformuleerd door Westtoer, bij monde van voorzitter Franky De Block. Daar stoort men zich vooral aan het feit dat de aanmelding niet langer meer verplicht zal zijn, maar vrijwillig wordt. Westtoer en de federaties pleitten voor een verplichte aanmelding, om zo het speelveld voor iedereen gelijk te houden. Die aanmelding is voor hen nodig om te vermijden dat iedereen zomaar een vrije kamer ter beschikking zou kunnen stellen, zelfs zonder te voldoen aan de regels, bijvoorbeeld brandveiligheid.

“Maar wij zijn er van overtuigd dat 90 tot 95 procent van de logiesuitbaters toch vrijwillig hun erkenning zullen aanvragen”, had Cathy Coudyser hen nadien gesust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier