Nieuw kartel wil eigen gemeentemunt in Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

TOPE 8920, de nieuwe beweging van Open Vld, PROO! en onafhankelijken, heeft een opmerkelijk voorstel: een eigen gemeentemunt. “Het is eens iets anders dan een zoveelste cadeaubon.”

“Dit zou een primeur zijn onder Belgische gemeenten”, meent lijsttrekker Laurent Hoornaert. “Met een eigen munt willen we de lokale zelfstandigen ondersteunen. Dit origineel initiatief moet het klassiek systeem van cadeaubonnen vervangen, waarbij een deelnemende handelaar de bon inlevert bij de gemeente voor uitbetaling.”

Het kartel haalt de mosterd bij de buurlanden. “Het Zuid-Franse stadje Aigues-Mortes bijvoorbeeld telt minder inwoners dan onze gemeente, maar bracht met succes 115.000 euro van de ‘Flamant’ in omloop, waarmee lokale producten konden gekocht worden bij deelnemende handelaars. In Langemark-Poelkapelle kunnen de inwoners mee beslissen over de naam en het ontwerp van de munt. Ik denk bijvoorbeeld aan de ‘Langemark’ of de ‘Guynemer’ met afbeeldingen van bekende gebouwen, monumenten en inwoners. Dit programmapunt is voor ons een voorwaarde voor een mogelijke deelname aan het volgende bestuur. Als het zo ver komt, is Aigues-Mortes bereid ons te begeleiden bij de praktische invoering.”

De lokale munt zou naast de euro bestaan. “Gemeenschapsmunten worden zelfs gestimuleerd door Europa. De gemeente staat garant voor de waarde van de eigen munt, die uitgegeven wordt in munten en biljetten als werkingssubsidies voor verenigingen, vrijwilligersvergoedingen, geboortepremies en giften aan verdienstelijke burgers. Ook mensen van buiten de gemeente mogen de munt gebruiken, maar de uitgave moet wel gebeuren bij lokale handelaars. Zo blijven de middelen binnen de gemeente. Met de munt kunnen we Langemark-Poelkapelle toeristisch promoten en een bepaald gedrag belonen bij de inwoners, zoals het opruimen van zwerfvuil of mensen met een leefloon stimuleren tot het volgen van een cursus budgetbeheer.”

(TP)