Nieuw bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ voorgesteld op gemeenteraad

Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandagavond stelde schepen van Toerisme Etienne Cloet (N-VA) de plannen voor het bezoekerscentrum in Kemmel voor.

Op de agenda stond de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van de verbouwing van de voormalige pastorie in Kemmel tot bezoekerscentrum. Schepen Etienne Cloet (N-VA) greep het agendapunt aan om meer uitleg te geven bij de plannen. “Aan de linkerkant van de pastorie wordt een nieuw gedeelte aangebouwd”, aldus de schepen. “Daar komt ook de ingang en een grote ruit, zodat de bezoeker direct weet waar het is. Aan de rechterkant worden de garage en de bijgebouwtjes afgebroken. Op het gelijkvloers worden de troeven van Heuvelland voorgesteld door middel van teasers. Er komt ook een balie die tegelijkertijd een werkpost wordt voor het personeel. Op het gelijkvloers is er ook een privaat gedeelte met een keuken waar nu de opslagplaats is en twee kantoren. De bestaande trap wordt ook behouden als noodtrap, maar er komt een nieuwe trap en een lift in het nieuwe gedeelte.”

Permanente expo rond Eerste Wereldoorlog

“Op de eerste verdieping komt er een tentoonstellingsruimte. Aangezien het daar gaat om wisselende tentoonstellingen is er ook een bergruimte voorzien”, vervolgde Etienne Cloet. “Op de zolderverdieping komt er een WO I-presentatieruimte met een permanente tentoonstelling rond WO I in Heuvelland. Er zal ook een tv-scherm waarop doorlopend de film Zero Hour zal vertoond worden. De film werd ingekort tot 10 minuten zodat bezoekers gemakkelijk kunnen inpikken. Voor groepen die vooraf reserveren is er wel een projectie van de volle 20 minuten mogelijk in de kerk van Kemmel, die vlakbij ligt.”

Op de vraag van N-VA-collega Georges Declercq over de deadline van de realisatie antwoordde de schepen voorjaar 2017. “Dan blijft er nog maar één jaar van de herdenking over?”, zei Georges Declercq met ongeloof.

CD&V schiet de plannen volledig af

Geert Debergh (CD&V) haalde nogmaals aan dat de CD&V-oppositie de plannen van de vorige legislatuur veel beter vonden. “De huidige locatie is niet echt goed zichtbaar”, aldus Geert Debergh. “Bovendien blijft de pastorie een oud gebouw en dat kan mogelijk nog problemen met zich meebrengen. Ten derde is er weinig parkeerruimte. De ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling is klein, wat aan de bezoekers een eng gevoel kan geven. Praktisch gezien kan het ook voor moeilijkheden zorgen om materiaal aan te brengen. Ten slotte vragen we ons ook af waarom het hele project niet in een van de kerken kon gehuisvest worden.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier