Nieuw asbest-probleem in Gildhof Tielt erger dan gedacht

De schouwburgzaal en het Vossenhof in het Gildhof gaan voor onbepaalde tijd dicht. © Foto Ronny Neirinck
Lieven Vancoillie

De theaterzaal én het Vossenhol gaan voor ‘onbepaalde tijd’ dicht. Dat besliste het stadsbestuur. “De mogelijkheid bestaat dat dit een grondige opknapbeurt van de theaterzaal betekent.” Voor verenigingen wordt uitgekeken naar een passend alternatief.

“Op basis van gunstige metingen en positieve rapporten van de externe preventiediensten Mensura en Vinçotte werd het Cultuurcentrum Gildhof na de dakwerken en de daarmee gepaard gaande asbestverwijdering midden september opnieuw in gebruik genomen. Op vraag van de arbeidsinspectie werden op vrijdag 14 oktober bijkomende luchtmetingen uitgevoerd. Hierbij werden verhoogde asbestconcentraties in de lucht vastgesteld. Daarom werd de theaterzaal tijdelijk gesloten”, zegt secretaris Hendrik Vandenbruwane.

Geconfronteerd met deze tegengestelde metingen en rapporten liet het stadsbestuur zich door een onafhankelijk expertisebureau bijstaan om de mogelijke bronnen te vinden. “Na een uitgebreide rondgang en onderzoek van het gebouw, door deze experten, werden restanten gevonden van asbesthoudende materialen en vezelconcentraties. Deze bevinden zich hoofdzakelijk in moeilijk bereikbare zones en in het aanwezige textiel. Dit is vermoedelijk afkomstig van de eerder uitgevoerde asbestverwijderingswerken.”

Verontreinigde zones

“Een grondige aanpak van de verontreinigde zones dringt zich op. In een plan van aanpak schrijven de experts de stad voor om deze zones grondig te reinigen nadat de stofhoudende materialen verwijderd zijn. Momenteel wordt onderzocht hoe dit concreet zal worden aangepakt binnen de hiervoor voorgeschreven normen. Dit kan een grondige opknapbeurt van de theaterzaal betekenen.”

Daarom wordt bekeken om deze renovatie van de theaterzaal naar voor te schuiven in het opgemaakte meerjarenplan van de verbouwingen van het cultuurcentrum. In de loop van de volgende weken zitten de technisch en juridisch experten samen met alle betrokken partijen om tot een concreet plan van aanpak te komen.

Concreet betekent dit echter dat de theaterzaal en het Vossenhol gedurende onbepaalde tijd gesloten blijven. Wat betreft de gebruikers en de verenigingen die van het cultuurcentrum gebruikmaken, zal het stadsbestuur er prioriteit aan geven om mee te zoeken naar een passend alternatief. Hiervoor wordt individueel met de verenigingen contact opgenomen. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier