“Niet echt geïnteresseerd in politiek”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Bjorn Debooserie (27) uit Izegem voelt zich op en top Amerikaan, daar in Arkansas.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Op mijn 18de heb ik mijn diploma secundair onderwijs behaald en trok ik naar Amerika met het uitwisselingsprogramma WEP België. Op het einde van dat programma, dat een schooljaar duurde, heb ik beslist om naar een Amerikaans college te gaan om er een bachelordiploma te behalen. Ik leefde voor enkele jaren in dorms. Vandaag heb ik een bachelor in management van informatiesystemen met specialisatie in applicatieontwikkeling en een master in bedrijfsadministratie met specialisatie financiën.”

Wachten op nieuw visum

“Ik woon nu een achttal jaar in de States en werk hier met een F-1 studentenvisum. Ik werk voor Protech Solutions Inc, een multidollarbedrijf dat werkt aan projecten zoals geautomatiseerde applicaties voor kinderbijslag voor verschillende staten. Protech Solutions bevindt zich in Little Rock, Arkansas en ik woon daar ongeveer 40 minuten vandaan, in een stadje dat Conway heet. Momenteel ben ik op het wachten op mijn H1-B visum om hier te kunnen blijven werken voor nog minstens drie jaar, maar die aanvraag moet nog goedgekeurd worden.”

Inreisproblemen vermijden

“Om eerlijk te zijn is er voor mij nog niks veranderd sinds Donald Trump president is, niet positief en niet negatief. Ik heb wel beslist om voorlopig niet meer terug naar België te komen om problemen te vermijden. Ik ken een paar mensen die de VS bij terugkeer niet meer binnen mochten.”

“Moslims worden hier nu wel anders bekeken, maar dat is in België ook zo”

“Sommige van mijn kennissen weten niet eens dat ik van België ben omdat mijn Engels zo Amerikaans klinkt. Ik merk wel dat moslims anders worden bekeken, maar ik denk dat dat in België net hetzelfde is. Velen denken dat Trump die andere kijk op mensen met een islam-achtergrond heeft veroorzaakt, omdat het enkel de president was die daarvoor in het nieuws kwam. In elk geval ben ik niet echt geïnteresseerd in politiek, dat was ik ook al niet in België. Ik wil in Amerika blijven wonen zolang ik kan. De mensen zijn zeer vriendelijk, gastvrij, open… Ik ben hier thuis. Ik voel me meer Amerikaan dan Belg omdat ik me niet meer thuis voel in Belgie. Iedereen is er zo opdringerig en meestal onvriendelijk.”