Natacha Lejaeghere stapt op bij Open VLD Middelkerke

21/06/17 om 21:57 - Bijgewerkt op 24/06/17 om 23:10

Open VLD Middelkerke verliest een gemeenteraadslid, want Natacha Lejaeghere heeft besloten om de fractie te verlaten te zetelen als onafhankelijke. De meerderheid wordt nu wel erg krap, met 13 zetels op 25.

Natacha Lejaeghere stapt op bij Open VLD Middelkerke

Natacha Lejaeghere (uiterst rechts in beeld) zetelt voortaan als onafhankelijke. © (MF)

"Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stelde ik mij kandidaat voor Open VLD Middelkerke. Aangezien ik zelfstandig verzekeringsmakelaar en voorzitter van Handelaarsbond Westende-Dorp was, was ik een bekend gezicht. Dat werd ook bevestigd, aangezien ik voor de eerste keer onmiddellijk verkozen werd als gemeenteraadslid. Het zetelen in de gemeenteraad heeft mij niet wijzer gemaakt, integendeel. Daarom neem ik ontslag als gemeenteraadslid voor Open VLD Middelkerke", verrast Natacha Lejaeghere in een persmededeling.

Meerdere teleurstellingen

"Ik was al een aantal teleurstellingen rijker, maar de kortzichtigheid binnen de partij en de fractie was voor mij de druppel om op te stappen bij Open VLD. In 2012 dacht ik dat de partij open en transparant was, maar niets bleek minder waar. Ik maakte mezelf wijs dat de situatie zou verbeteren met Janna aan het roer als burgemeester, maar tevergeefs. Ik heb moeite met het beleid in het algemeen, niet met een specifiek dossier als het casinoproject bijvoorbeeld. Ik zit niet meer op mijn plaats in de fractie", verduidelijkt Natacha Lejaeghere.

Stapt raadslid over naar LDD?

Natacha Lejaeghere was eerder deze maand afwezig tijdens de gemeenteraad. Daardoor zag de oppositie haar kans schoon om op te stappen, want met 12 van de 25 gemeenteraadsleden was de meerderheid niet in aantal en zat de zitting er noodgedwongen op. "Mijn ongenoegen was inderdaad de reden waarom ik er niet was, maar ik wist niets van de afwezigheid van Johnny Devey en dat de meerderheid daardoor dus niet in aantal zou zijn. Zo zit ik niet in elkaar", klinkt het.

Natacha Lejaeghere.

Natacha Lejaeghere.

"Iedereen probeert zijn dossiertjes af te werken richting oktober 2018, dat valt mij de laatste maanden enorm op. Middelkerke staat niet meer op de kaart. Ik ben zeker niet de enige die met een wrang gevoel zit, maar dat maakt mijn rekening niet", aldus Natacha Lejaeghere.

"Voortaan zetel ik dus als onafhankelijke in de gemeenteraad. Of ik naast Danny Van den Broucke zal plaatsnemen? Ik hoop dat ik mijn plekje mag behouden", lacht het raadslid.

In de wandelgangen wordt Natacha Lejaeghere (opnieuw) in één adem genoemd met een overstap naar LDD. "Daar spreek ik mij niet over uit. Ik zal eerst een jaar genieten van mijn positie als onafhankelijk raadslid, we zien wel wat de toekomst brengt voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hopelijk een toekomst die transparant, vooruitstrevend en doelgericht is voor de burger."

Verrassing bij Open VLD

"We wisten al enige tijd dat er ongenoegen leefde bij Natacha", reageert Frederick Spaey, voorzitter van Open VLD Middelkerke. "We hadden echter niet verwacht dat ze de meerderheid zou verlaten. Het was een verrassing dat ze afwezig was op de meest recente gemeenteraad. Ze wist dat ze aanwezig moest zijn om in aantal te zijn, tenzij die afwezigheid in haar planning paste natuurlijk. Pas een kwartier voor de zitting had ze te kennen gegeven aan de voorzitter dat ze niet aanwezig zou zijn. Ik wil onze interne keuken niet uit de doeken doen, maar er waren inderdaad bepaalde elementen waarover zij minder tevreden was", aldus de lokale voorzitter.

"Na haar afwezigheid tijdens de laatste gemeenteraad zouden we eens samenzitten na de vakantieperiode. Ik wil niet met slijk werpen en hoop op een constructieve verdere samenwerking. Natacha heeft niet aangegeven dat ze zal stoppen met politiek. We hebben haar altijd gegeven waarop ze recht had."

Stok achter de deur

Het komende jaar wordt spannend voor de meerderheidsfracties van Open VLD en CD&V, want door het ontslag van Natacha Lejaeghere als gemeenteraadslid voor Open VLD Middelkerke is er geen zetel op overschot en heeft de oppositie een stok achter de deur bij ziekte of afwezigheden. "Als dat hun manier is om aan politiek te doen voor de Middelkerkenaar, dan is dat hun volste recht", aldus Frederick Spaey.

(MF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!