Na eerdere breuk nu toch terug samen: SP.A en Groen Kuurne op één lijst

SP.A Groen voor een Bruisend Kuurne. Onder die noemer gaan beide partijen voor één gezamenlijk project. © OV
Olaf Verhaeghe

In oktober vorig jaar lieten zowel SP.A als Groen Kuurne weten elk afzonderlijk een verkiezingsproject op poten te zetten. Een eigen lijst, met een eigen programma en eigen accenten. Maandagavond, een klein half jaar later, stelden de twee progressieve partijen dan toch hun gezamenlijk project voor. “Samen staan we gewoon sterker dan alleen”, verduidelijkt SP.A-voorzitter Bernard Noffels de keuze.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen sleepte de kartellijst SP.A/Groen drie gemeenteraadszetels in de wacht. Francis Watteeuw en Francis Ramon werden schepen, Annelies Vandenbussche zetelde in de raad. De voorbije legislatuur konden de rood-groenen heel wat accenten leggen op het Kuurnse beleid. Toch kwam in oktober 2017 het nieuws dat de kartellijst opgedoekt zou worden. SP.A ging samen met een aantal onafhankelijken voor een open lijst, Groen toonde zich strijdvaardig en overtuigd van de eigen kracht.

“Op dezelfde lijn”

Luttele weken na de plotse ommezwaai bij oppositiepartij Nieuw Kuurne, maken nu ook de linkse partijen een forse bocht. “Wij bundelen deze onze krachten en trekken onder de noemer ‘Voor een Bruisend Kuurne’ met een gezamenlijke lijst naar de kiezer”, klinkt het bij SP.A-voorzitter Bernard Noffels. “Tijdens onze formele en informele overlegmomenten werd al snel duidelijk dat we inhoudelijk op dezelfde lijn zaten. Bovendien hadden we allemaal de wil om naast de drie klassieke centrumrechtse partijen een stevig links alternatief te zetten. Samen staan we daarin sterker dan alleen.”

Bij een kartellijst hoort natuurlijk ook een overkoepelend logo.
Bij een kartellijst hoort natuurlijk ook een overkoepelend logo.© OV

Mike Verhaeghe, de nieuwe voorzitter van Groen Kuurne, is alvast overtuigd van het project. “Wij willen Kuurne opnieuw doen bruisen, er een beetje schwung en dynamiek in brengen”, zegt hij. “Daarvoor doen we beroep op een sterk team, een mix van ervaring én verfrissende, nieuwe ideeën. De lijst met kandidaten is zo goed als af. Die willen in april aan de Kuurnenaar voorstellen. Aan enthousiasme is er bij SP.A en Groen alvast geen gebrek.”

Bestuursambities

Lijsttrekker van het progressieve project wordt huidig schepen Francis Watteeuw. “Het is voor mij oprecht een hele eer om deze lijst te mogen trekken. Wij zijn overtuigd dat we in 2018 nog beter kunnen doen dan bij de vorige verkiezingen. Ik denk dat we ook tijdens deze legislatuur enkele rake sociale, ecologische en duurzame invloeden hebben kunnen laten gelden. Ook na 14 oktober willen we op diezelfde thema’s blijven hameren.”

Zowel SP.A als Groen hameren op het belang van inhoud. “Uiteraard hebben we bestuursambities”, springt Bernard Noffels zijn lijsttrekker bij. “Maar die mogen niet ten koste gaan van het programma. Wij tonen ons bereid om met alle democratiegezinde partijen samen te zitten, maar zullen onze stem zeker laten horen.”