Na bewogen bestuursperiode zijn politici ambitieus in Middelkerke

Redactie KW

Middelkerke heeft er een bewogen bestuursperiode opzitten. Open-Vld en Progressief Kartel zwaaiden de plak, maar kampten met flinke oppositie. In Middelkerke zijn de politici van straks verschrikkelijk ambitieus. Zes partijen en één nationaal boegbeeld van LDD nemen het tegen elkaar op.

Open VLD was 6 jaar geleden winnaar van de verkiezingen. Door een procedure moest Michel Landuyt tot 2010 wachten op zijn nieuwe burgemeestersbenoeming. Samen met zijn eerste schepen Janna Rommel-Opstaele ging hij voor een soort van duo-burgemeesterschap. Ze hesen ook progressief Kartel aan boord en er gebeurde veel in Middelkerke. Ondanks dat schieten oppositie en zelfs nieuwe partijen met scherp. Toen Tom Dedecker de Open-VLD van Middelkerke verliet, zag Lijst Dedecker een gat in de Middelkerkse markt.

“Absoluut,” zegt lijsttrekker Jean-Marie Dedecker. “Het is ook mijn geboorteplaats en ik wil iets terugdoen. Het is tijd voor verandering in deze gemeente. Middelkerke is achtergebleven tegenover alle anderen. Ik heb ook de macht in Brussel om zaken door te drukken.”

Nieuw in de gemeente

Maar er is nog meer nieuws in Middelkerke. “N-Va Middelkerke is een volledig nieuwe lijst met 25 nieuwe mensen, nieuwe kandidaten,” zegt lijsttrekker Danny Van den Broucke. “De vorige keer waren we nog in kartel, nu gaan we alleen en we willen verandering in Middelkerke.”

Net als LDD gaat N-VA voor 0 procent aanvullende personenbelasting en dat is in Middelkerke een daling van 5 procent. Maar ook Vlaams Belang en CD&V zijn niet moe na zes jaar oppositie in Middelkerke. “Wij staan voor veiligheid in Middelkerke, veiligheid fysiek, veiligheid in mobiliteit en ook financiele veiligheid,” zegt Alfons Deley van Vlaams Belang.

Dirk Gilliaert: “CD&V Middelkerke staat voor een zorgzame gemeente voor jong en oud. Cd&V gaat voor een gezond beleid niet ten koste, maar ten dienste van iedereen in Middelkerke. We hebben nu zes jaar oppositie achter de rug en we hadden in 2006 een heel goed resultaat. Met de lijst die we nu hebben willen we in de toekomst voortdoen.”

Gezond beleid

CD&V wil werk maken van 14 speerpunten, maar een gezond financieel beleid ten dienst van de bevolking is het belangrijkste. Voor Open VLD, met Janna Rommel-Opstaele nu op kop wordt het spannend. Ze benadrukken vooral dat ze het klappen van de zweep in Middelkerke goed kennen. “Onze lijst staat voor ervaring, verjonging en betrouwbaarheid. We zijn reeds 12 jaar aan het bewind. Dus we kennen het en leven tussen de burgers. Wat we vroeger hebben beloofd, hebben we nu uitgevoerd. De ring rond Slijpe, de Oostendelaan, de surfzone. We gaan voor het ondernemingsschap in Middelkerke en willen geen belastingsverhoging.”

Progressief Kartel, dat twee schepenen telde in de meerderheid, wil nu veel verder gaan. Geert Verdonck: “We zijn het progressief kartel, een bundeling van mensen uit Sp.a, Groen en onafhankelijken, die speciaal voor ons kiezen omwille van ons programma, onze visie en onze inhoud. We zijn een partij die vooral kiest voor de inwoners van Middelkerke. Jonge mensen moeten alle kansen krijgen om in Middelkerke te blijven wonen. Het zijn de jonge gezinnen die het leefbaar moeten houden op langere termijn.”

(SK)

Na bewogen bestuursperiode zijn politici ambitieus in Middelkerke

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier