N-VA Wevelgem wil een andere koers

Er is nog geen lijsttrekker voor N-VA Wevelgem. © SLW
Redactie KW

Zondag kleurden de Porseleinhallen geel voor de nieuwjaarsreceptie van N-VA arrondissement Kortrijk-Roeselare. Meteen de start van de campagne voor de gemeenteverkiezingen. Onder de slogan ‘Een andere koers’ hoopt N-VA Wevelgem de CD&V-meerderheid te breken. Minister-president Geert Bourgeois overliep een aantal projecten waarmee de Vlaamse regering bezig is.

De Wevelgemse N-VA-voorzitter Filip Daem, secretaris Joachim Naert en Hannelore Carlu belichten in een videobericht, dat verspreid zal worden via Facebook, de punten waarop zij hun campagne zullen stoelen. N-VA wil vooreerst het probleem van de mobiliteit aanpakken. Wevelgem slipt toe tijdens de spits, daarom pleit Filip Daem voor andere vervoerswijze, het aanpakken van een regionaal fietsnetwerk en het promoten van een snelle verbinding over het water, ook voor personenvervoer.

Meer woninginbraken

N-VA hamert ook op veiligheid. Waar in de regio de woninginbraken dalen, bleek dat in Wevelgem in 2017 niet het geval, weet Hannelore Carlu te vertellen. Terwijl Joachim Naert de Wevelgemse ondernemers looft voor hun passie, maar anderzijds de lokale overheid bekritiseert omdat die niet de nodige ondersteuning biedt. Voorzitter Daem wees op het weinige groen in de gemeente, de beschrijving ‘ondermaats’ gebruikte hij ook voor de luchtkwaliteit. Dus moet de CD&V-meerderheid gebroken worden en kiest N-VA Wevelgem voor “een andere koers”. Meteen verwijzend naar de wielerklassieker Gent-Wevelgem, waarvan kost wat kost de aankomst in Wevelgem moet blijven. Wat de plannen van Flanders Classics en Wouter Vandenhaute daarrond ook mogen zijn.

Centrum voor mechatronica in Kortrijk

Daarna was het de beurt aan minister-president Geert Bourgeois om de mandatarissen en partijleden van het arrondissement Kortrijk-Roeselare toe te spreken. Na het overlopen van de verwezenlijkingen op Vlaams en federaal vlak, gaf de minister-president een overzicht van enkele projecten waar de Vlaamse regering mee bezig is.

“Vlaanderen heeft het trieste record van het meeste verharde land van Europa, na Malta. Ieder jaar is er zes hectare openbare ruimte die wordt verhard. Tegen 2020 mag dat nog slechts drie hectare zijn. Vanaf 2040 komt er geen extra verharding meer”, voorziet de minister-president. Dat kan onder meer door appartementen in te richten met gemeenschappelijke ruimtes naar Scandinavisch model.

De Vlaamse regering voorziet ook de invoering van een supersnel digitaal netwerk, tot 2,5 GB per seconde. Dat brengt Vlaanderen op dat vlak aan de top van de wereld en moet een enorme boost geven aan de industrie. In Kortrijk komt een centrum voor mechatronica, een investering van 15 miljoen euro.

Nieuwe sluis in Zeebrugge

Bourgeois garandeert ook dat nog dit jaar de beslissing wordt genomen dat er een nieuwe sluis komt in Zeebrugge. Tenslotte bevestigt hij ook de investeringen in de Leiewerken, waardoor Antwerpen met Parijs wordt verbonden. De Franse regering zal het 100 km lange kanaal tussen Compiègne en Cambrai aanleggen, iets wat hier en daar nog steeds werd betwijfeld.

Nog geen lijsttrekker voor Wevelgem

Tot slot van de officiële viering zette Hendrik Vanhaverbeke namens het bestuur van de afdeling Wevelgem Filip Daem in de bloemetjes. Iets wat de verraste voorzitter zichtbaar plezier deed. Of hij de lijsttrekker wordt voor N-VA Wevelgem is nog niet duidelijk. Sommige sprekers waren daarvan overtuigd, maar Daem zelf verzekert dat nog niets beslist is. Komt er dan toch nog een verrassend konijn uit de gele hoed?

(SLW)