N-VA tegen nieuw uitleensysteem in Lendeleedse bib

Redactie KW

In de plaatselijke bibliotheek wordt de komende maanden een nieuw uitleensysteem met zelfuitleenbalie geïnstalleerd. De N-VA-fractie is tegen omdat het ze het systeem te onpersoonlijk vindt. “En het kost te veel geld”, klinkt het.

“De gemeente krijgt daarvoor van de provincie een verhoogde subsidie van 20.000 euro, om het RFID-identificatiesysteem voor de boeken zelf te introduceren”, zegt schepen van cultuur Pedro Ketels (CD&V). Een RFID-identificatiesysteem is het aanbrengen van een chip in het boek. “We krijgen ook nog 4.000 euro extra subsidie omdat we voor de aanbesteding samenwerken met Koekelare en Kortemark”, voegt de schepen er aan toe.

Els Moerkerke (N-VA) kan zich helemaal niet vinden in het nieuwe systeem. “Het is totaal onpersoonlijk en kost bovendien handenvol geld. In de vooropgestelde besparingen voor de periode van 2014 tot 2019 lees ik duidelijk dat er bespaard zal worden op de boekencollectie in de bib. Dat wil zeggen dat de gemeente resoluut zou moeten kiezen voor een groter aanbod van boeken in plaats van voor een nieuw uitleensysteem. Dat kan voor ons dus niet door de beugel”. Pedro Ketels repliceerde dat de raad van bestuur van de plaatselijke bib unaniem achter het voorstel staat. “Het nieuwe systeem geeft het personeel meer tijd om de bibgebruikers een nog betere dienstverlening te bieden. Het zou te gek zijn om te wachten tot pakweg 2016 als je er vandaag 20.000 euro subsidie voor kan krijgen. Dit is pas een besparing.” Enkel de twee N-VA leden stemden tegen.

(IB)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem, van vrijdag 3 april 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier