N-VA Roeselare : “Verhuizing van politiepost naar station is geen goed idee”

© SB
Jos Remaut

De grootste oppositiepartij van Roeselare kant zich openlijk tegen het voornemen van de meerderheid om de stedelijke politiepost aan de Botermarkt te verhuizen naar het nieuwe stationsgebouw. “De voordelen tegenover de huidige locatie zijn heel beperkt en er zijn heel wat praktische bezwaren”

“De coalitie van CD&V, SP.A en Groen heeft enige tijd geleden beslist om de politiepost aan de Botermarkt te verlaten en die te verhuizen naar het toekomstige nieuwe stationsgebouw. Dat komt vooral de NMBS financieel goed uit“, zegt N-VA-fractieleider Brecht Vermeulen. “Aangezien de politiewerking er zelf nauwelijks voordelen in ziet, lijkt het dat die verhuizing vooral gebeurt omwille van interne politieke redenen.”

“Voormalig burgemeester Luc Martens (CD&V) verwoordde het met: Pal in het hart van de stad, bijzonder zichtbaar en in een omgeving die gekend staat als kwetsbaar. Maar is dat wel de juiste motivatie om een politiepost te lokaliseren ? N-VA Roeselare vindt alvast van niet. Politie-interventies gebeuren niet vanuit een politiepost, maar wel via patrouilles die door de dispatching (in het gebouw van de Politiezone RIHO in het Accent Business Park) worden aangestuurd. En ‘s avonds zijn de meeste politieposten niet voldoende bezet om ook nog open te blijven. De kwetsbare omgeving zal dus nog even kwetsbaar blijven.”

“Niet evident”

Daarnaast zijn er voor N-VA nog tal van bezorgdheden. Brecht Vermeulen : “Door het knippen van het autoverkeer in Krottegem en in het kernwinkelgebied is het stationsgebouw dikwijls moeilijk bereikbaar met de wagen. En met wat we nu al weten over het toekomstige verkeerscirculatieplan in het centrum, is duidelijk dat die bereikbaarheid nog moeilijker zal worden. Het is ook niet evident dat de lokale politiepost ondergebracht wordt in een stationsgebouw, omdat daar de spoorwegpolitie bevoegd is. Het mag ook niet de bedoeling zijn dat de politiezone RIHO door deze verhuizing nog meer aangiftes moet registreren voor feiten die in andere zones gebeurd zijn. En tenslotte moeten we ook aandacht hebben voor het veiligheidsrisico (kogelvrij glas, toegangsmogelijkheden en evacuatie, beveiligde autostaanplaatsen, terreurniveau 3, een stationsgebouw in een centrumstad…).”

“Ook de politiemensen zelf lijken weinig enthousiast om naar het toekomstige stationsgebouw te verhuizen. Naar verluidt zou het vooropgestelde budget ook niet meer haalbaar zijn.”

“Oude rijkswachtgebouwen beter alternatief”

Om al die redenen stelt N-VA Roeselare voor om het de politiepost niét te verhuizen naar het nieuwe stationsgebouw. “Maar als een verhuizing toch noodzakelijk blijkt, dan doet er zich misschien wel een andere opportuniteit voor, die vermoedelijk veel goedkoper en comfortabeler zal zijn, namelijk de vroegere Rijkswachtkazerne aan de Mandellaan. Het administratief gebouw werd in 2014 nog gebruikt door de dienst Douane en Accijnzen. Sinds de verhuisd is naar de Rondekomstraat, staat het gebouw leeg en wordt het enkel nog gebruikt door de firma Interim Vastgoedbeheer. Ook de voormalige schietstand en de garages zijn op dit moment ongebruikt. Eerder al heeft de Regie van de Gebouwen laten weten dat ze de gebouwen zal afstoten, vermits geen enkele federale dienst de administratieve en logistieke gebouwen nog wenst te gebruiken”, aldus nog Brecht Vermeulen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier