N-VA-parlementslid nodigt collega van Vlaams Belang uit voor etentje met een moslim

Redactie KW

De opmerkelijke uitnodiging voor een date kwam er na een discussie op Twitter die de hele namiddag duurde.

Vlaams Belang startte woensdag een nieuwe campagne die oproept om de grenzen te sluiten naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs. Axel Ronse plaatste een tweet waarin hij stelde dat hij dat misplaatst vond op een moment waarop in het Vlaams Parlement de slachtoffers werden herdacht. “Een haatcampagne tegen moslims, met het bloed van de slachtoffers”, vond Ronse.

Daarop kreeg de Kortrijkzaan vrij snel weerwoord van z’n Izegemse collega Stefaan Sintobin van het Vlaams Belang. De twee parlementsleden kibbelden wat over en weer, tot Axel Ronse Sintobin uitnodigde voor een etentje met een moslim-vriend van hem. Ronse stelde ook voor om te trakteren, maar Stefaan Sintobin liet weten ‘niet vatbaar te zijn voor omkoping’.

“Oké, dan betaal jij”, riposteerde Ronse terstond. We zijn benieuwd of de date er van zal komen en indien ja, of er dan ook een ‘second date’ van komt.

Later plaatste Stefaan Sintobin de hele discussie nog op zijn Facebookpagina, waarna hij zijn vrienden in een poll vroeg of hij al dan niet moest ingaan op de uitnodiging. Axel Ronse stuurde ons dit antwoord :

Dag Stefaan Sintobin.

Ik heb ook erg kritische vragen over de Islam. Als agnosticus vind ik het bv fout dat bepaalde godsdiensten geen vrouwen toelaten tot het imamschap of priesterschap, dat vrouwen gesluierd moeten lopen, dat holebi’s niet mogen gehuwd worden, namens deze of gene godsdienst, dat schapen zonder verdoving moeten worden geslacht, dat instituten die gesubsidieerd worden pedofilie jarenlang hebben verzwegen, dat m’n vriendin niet met rok in kerken binnen mag en al helemaal niet in een moskee… Vroeger was ik radicaler ten aanzien van de Islam dan vandaag. Ik ben geëvolueerd doordat ik als student samen met moslimjongeren heb afgewassen in restaurants, met moslims hamburgers heb gebakken in de mc donalds, in mijn tijd bij UNIZO frequent contact had met een aantal moslim ‘leden ondernemers’ en als ‘projectontwikkelaar’ samengewerkt heb met moslim aannemers. Die mensen vielen één voor één supergoed mee. Net als bij Christenen kan ik me moeilijk voorstellen wat hun geloof is want ik heb het zelf nooit gevoeld. In tegenstelling tot het Christendom heb ik met de Islam geen affiniteit en ondanks mijn agnosticisme zie ik mezelf als adept van een Christelijke traditie. Maar zolang moslims onze westerse waarden vooropstellen op hun geloof is er voor die mensen en hun geloof plaats in onze samenleving wat mij betreft. Ik ben tijdens de toespraak van jouw fractieleider weggegaan omdat ik het niet gepast vond om tijdens een eerbetoon aan slachtoffers te zeggen dat er in onze samenleving geen plaats is voor de Islam. Uiteraard kan zoiets gezegd worden in een Parlement maar wat mij betreft niet tijdens zo’n huldemoment en niet in naam van die slachtoffers. Ik had je uitgenodigd omdat de discussie op twitter ontaardde en omdat ik je de kans wou geven om in alle nuance, onder de waterlijn eens met zo iemand in dialoog te gaan. Ik stel vast dat je er ‘brood en spelen’ van wil maken door je vrienden op Facebook te laten stemmen of beslissen of je al dan niet zou gaan. De opmerkingen hierboven getuigen van weinig nuance maar bon, de uitnodiging blijft geldig, je ziet maar..

enne ps: iedereen kiest wat ie eet. Ik ga voor ribbetjes met een duvel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier