N-VA : “Parking aan het nieuwe Zwin Natuur Park te klein en te duur”

Jan Van Meirhaeghe. © Wouter Van Vooren
Jos Remaut

Provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA) plaatst een aantal kanttekeningen bij het nieuwe Zwin Natuur Park, dat op vrijdag 10 juni de deuren opent voor het grote publiek. Zo vindt hij het totale kostenplaatje van bijna 24 miljoen euro wel heel erg hoog, maar hij heeft vooral kritiek op de parking.

“Voor de deputatie en voor de aanhangers van het krimpende provinciale niveau is dit nieuwe Zwin Natuur Park het onbetwiste paradepaardje van deze legislatuur”, opent Jan Van Meirhaeghe. “Over de torenhoge kostprijs, de budgetoverschrijdingen en het onvermijdelijke regelmatig bijsturen van de begroting hebben we in het verleden al meermaals ons ongenoegen geventileerd. Tijdens de laatste commissievergadering werd het cijfer van 23.852.576 euro meegedeeld. Positief is wel dat Zwin Natuur Park een duidelijke boost zal geven aan de toeristische ontsluiting van de Oostkust en bij uitbreiding de regio Brugge en zelfs heel West-Vlaanderen.”

Parking en mobiliteit

Groot probleem lijkt echter de parking te zijn : zowel de omvang ervan (te klein zegt iedereen) als het parkeertarief. Als men zich baseert op de vroegere bezoekersaantallen in de glorietijd van Guido Burggraeve, dan lijkt in het hoogseizoen een paar duizend bezoekers per dag niet onrealistisch. En de opening van 10 juni valt samen met het begin van dit hoogseizoen. Dus het probleem parking zou zich al meteen kunnen manifesteren… “

“Het vooropgestelde tarief van 25 euro voor een hele dag is hoog. (nvdr. : 6 euro voor blokticket van 4 uur, en daarna 2 euro per bijkomend uur). Het parkingprobleem in Knokke-Heist is al nijpend, en de hoge prijs moet oneigenlijk gebruik ontraden. Maar kan men de bezoekers bijvoorbeeld niet belonen door reductie op het parkeerticket bij het uitrijden te koppelen aan het inkomticket van bezoekerscentrum?”

“Het parkeerprobleem is sowieso gekoppeld aan mobiliteit, nu ook al een probleem in Knokke-Heist. Als je auto’s ontmoedigt, dan moeten er alternatieven zijn. De afspraken met De Lijn verliepen én verlopen nog altijd moeilijk en stroef, voor zover er al concrete afspraken zouden gemaakt zijn? Bij ons weten nog niet !”

Adviesraad

“Er blijven nog een aantal vraagtekens, waaronder de afspraken tussen de provincie en ANB (Agentschap Natuur en Bos), dat instaat voor het natuurbeheer. Of over de werking van een adviesraad: ook wij hadden daar liever een meer actieve deelname van de provincieraadsleden in gezien, maar de deputatie heeft liever geen pottenkijkers… Dit en andere zullen we nauwgezet opvolgen en wij rekenen inderdaad op regelmatige en concrete rapportage in de eerste commissie.”

“Belangrijk nu is dat eens het centrum open gaat, het stilaan zichzelf terugverdient en winstgevend wordt qua exploitatie”, besluit Jan van Meirhaeghe. “We hebben vertrouwen, maar zullen kritisch opvolgen, wat trouwens onze taak is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier