N-VA Oostende: “Strandbars niet toegewezen zoals het hoort”

N-VA-gemeenteraadslid Steven Nagels (rechts) met zijn collega's Björn Anseeuw (links) en Werner Verbiest: "Niet iedereen kreeg de kans om mee te dingen naar de uitbating van een strandbar." (Foto HH)
Redactie KW

Volgens de N-VA werden de uitbaters van de drie nieuwe strandbars in Oostende niet aangewezen zoals het hoort.

Het stadsbestuur laat van 15 juni tot 14 september drie strandbars exploiteren ter hoogte van de Vlaanderenstraat, de Kursaal Oosthelling en de Kursaal Westhelling. Het schepencollege duidde op 30 maart voor elk van de drie locaties een kandidaat aan die ‘in aanmerking komt’ voor de uitbating.

“Wij vinden de strandbars een schitterend idee en we hebben geen persoonlijk probleem met de geselecteerde uitbaters”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Steven Nagels, “maar ze worden vergund als evenement en niet via een concessie. Dat is in strijd met het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) voor strand en dijk, dat uitdrukkelijk stelt dat een strandbar geen evenement is. Door geen concessie uit te schrijven, hoefde de stad geen openbare oproep te doen. Daardoor kregen heel wat geïnteresseerden niet de kans om mee te dingen. De plannen om strandbars op te starten, werden pas half november bekendgemaakt in de pers. Maar toen waren de eerste kandidaturen al ingediend.”

“Via een concessie kon een hogere concessieprijs worden bedongen – nu betalen de drie uitbaters een vaste prijs – en konden ook hogere kwaliteitseisen worden gesteld”, aldus N-VA. “Maar dan diende ook de toewijzingsprocedure vooraf te worden vastgelegd en moest er gemotiveerd worden waarom iemand niet werd gekozen. Het stadsbestuur koos om het prup te overtreden om te kunnen toewijzen zoals ze zelf willen. De strandbars worden nu vergund als EHBO-post, maar dat is toch geen evenement? Andere kustgemeenten werken ook met een concessie. We stellen bovendien vast dat voorzitter van Toerisme Oostende Bart Boelens bij de geselecteerde kandidaten is.”

“Soms wat creatief zijn”

“Al wie de kranten las, wist dat we strandbars zouden opstarten”, reageert schepen van Toerisme Johan Vande Lanotte. “Wij overtreden het prup niet, want wij vergunnen EHBO-posten met een terras. Wij gebruiken de reglementering zoals hij is. Anders moesten we zelf voor sanitair en EHBO-posten zorgen. Deze manier van werken betekent dus een besparing voor de stad. Een N-VA-gemeenteraadslid deed zelf een voorstel voor een strandbar, maar dat voldeed niet. Een officiële kandidatuur werd dan ook niet ingediend, maar sindsdien is de partij kritisch voor de strandbars.”

“In de wet staat dat iets wat minder dan drie maanden duurt, een evenement is. We willen de strandbars maar drie maanden open houden, zeker in het eerste jaar. Bovendien mag je bij een concessie niets van eten geven, je moet je beperken tot drank. Dat wilden we niet. Soms moet je eens slimmer zijn dan het reglement en wat creatief zijn. Dat is niet verboden. En zoals ik al op de gemeenteraad zei: het leven is voor de rappe. Zeker als het over commerce gaat. Overigens zijn enkel nog maar de kandidaten aangeduid die een aanvraag mogen doen. Een en ander is nog in volle ontwikkeling. Er komen nog nieuwe geïnteresseerden bij, die associëren zich met geselecteerde kandidaten… De definitieve toewijzing volgt pas over een tweetal weken.”

“De N-VA draagt het vrij ondernemerschap hoog in het vaandel, maar wil nu hele procedures in het leven roepen om een evenement toe te wijzen?”, zegt Vande Lanotte niet begrijpend. “Eerder vonden ze het ook al erg dat een ondernemer (Bart Boelens, red.) voorzitter van Toerisme Oostende werd. Ze wilden dat de Toerismeschepen voorzitter bleef. Verkozen ze dan een volbloed socialist als ik boven een ondernemer?”

De N-VA kondigde aan een klacht in te dienen bij de gouverneur. Wordt dus vervolgd.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier